Vlada umesto da otpušta imenuje nove direktore

Izvor: Blic, Fonet, 09.Avg.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada umesto da otpušta imenuje nove direktore

Vlada Srbije još nije ispunila dato obećanje da će smanjiti državnu administraciju i ukinuti višak agencija i direkcija, a već je počela da otvara nove kancelarije i imenuje direktore. Prema saznanjima „Blica", zaposleno je četvoro direktora, odnosno njihovih zamenika. Da stvar bude tragičnija, Vlada koja je najavila štednju prvenstveno u svojim redovima postavila je direktore u telima za koja nije jasno ni čemu služe. Tako je na osnovu uredbe iz davne 1986. godine u Srbiji v.d. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktora dobio Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina.

Novi direktori i njihovi najbliži saradnici imenovani su 27. jula. Međutim, pre toga na sednici Vlade održanoj 18. juna usvojene su dve odluke na osnovu kojih je osnovana još jedna kancelarija, i to Nacionalnog saveta za decentralizaciju, i dopunjena je uredba iz vremena bivše SFRJ koja se bavi razvojem republika.

Prema saznanjima „Blica", Nenad Čanak, koji je predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju, insistirao je na tome da se formira i Kancelarija ovog saveta. A na osnovu novoformirane Kancelarije zaposleno je još troje funkcionera. Na mesto zamenika direktora imenovana je Marinika Čobanu, koja je funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine, a zaposlena su i dva pomoćnika, Nebojša Vrebalov i Nataša Dragojlović.

Sa druge strane, u Fondu čiji naziv uopšte ne odgovara realnosti - Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Miroljub Pokuševski. Iako nije jasno kojim se danas republikama ovaj fond bavi, njegov pun naziv osvanuo je u „Službenom glasniku" kako bi se ozvaničilo da je dobio i direktora. U saopštenju Vlade, međutim, reč je eto samo o Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Osim funkcije direktora Fonda, Pokuševski je dobio i zaduženje više. Kako piše u „Službenom glasniku", obavljaće i poslove vršioca dužnosti direktora - Fonda za finansiranje povećanja zaposlenosti u privredno nedovoljno razvijenim i izrazito emigracionim područjima.

Budžet sve tanji a fotelja sve više

U Vladi Srbije niko zvanično nije želeo da komentariše zašto je formirana nova Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Srbije kada već ima zaposlenih u ministarstvima za državnu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, a koji se bave istom materijom. Na pitanje šta je u opisu posla Fonda iz vremena SFRJ niko nije mogao da precizira. Najprecizniji odgovor koji smo dobili je: „Pa valjda da sređuje dokumentaciju iz tog vremena, a naziv je takav jer je reč o uredbi iz vremena SFRJ". „Blic" je juče pokušao da stupi u kontakt sa liderom LSV i predsednikom Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenadom Čankom, ali bez uspeha.

Međutim, Vlada Srbije najavila je da će sprovesti ozbiljnu reformu državne uprave. Prve najave da bi do smanjenja viška zaposlenih i ukidanje bespotrebnih tela, direkcija, agencija koje često obavljaju isti ili srodan posao moglo doći već krajem juna, pomerene su za septembar. Tada bi trebalo da se usvoje izmene neophodnih zakona, a na osnovu kojih bi bila sprovedena racionalizacija uprave.

U Srbiji postoje 72 regulatorna tela. Neka od njih i ne donose nikakva pravna akta, a kod dela se opis posla umnogome poklapa. Tako istovremeno postoje Agencija za energetsku efikasnost i Agencija za energetiku, a pored Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, postoji i Agencija za prostorno planiranje i Agencija za zaštitu životne sredine, kao i Fond za zaštitu životne sredine. Uz Agenciju za mirno rešavanje sporova postoji i Agencija za medijaciju. Po svemu sudeći, Srbija je dobila i 73. telo - Kancelariju za decentralizaciju.

Fond federacije nije na budžetu?

U Vladi Srbije nije bilo moguće dobiti zvaničan odgovor da li se razni fondovi iz vremena bivših država finansiraju iz budžeta ili ne. Kako je ranije za medije izjavljivao Miroljub Pokuševski, v.d. direktora Fonda za razvoj republika, a koji postoji još iz vremena SFRJ, to nije budžetska institucija. Pokuševski je tvrdio da Fond ima autonomne izvore finansiranja, ali je interesantno da je sada dobio i funkciju koja je po svemu sudeći na teret budžeta - direktor Fonda za povećanje zaposlenosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.