Vlada ne haje za zakon

Izvor: Blic, 23.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ne haje za zakon

Vlada Srbije bi na današnjoj sednici trebalo da zauzme stav o razrešenju državnih sekretara ministarstava pravde i ekonomije, Slobodana Homena i Nebojše Ćirića, ali će, po svemu sudeći, stati iza svojih činovnika. Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa preporučio je juče da oni budu razrešeni zbog uticanja na sudsku vlast i povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Krajem marta „Blic" je objavio da je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ćirić prosledio Ministarstvu pravde dopis u kome se traži da sudovi prekinu sva suđenja i zamrznu izvršenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču radnih odnosa. Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, taj dopis je prosledio Vrhovnom sudu, a on ga je prosledio svim sudovima. Ćirić je posle tvrdio da je samo želeo da obavesti Vladu i ministarstvo o problemima u preduzećima i da je tražio da se razmotri mogućnost da se u 2009. godini zbog ekonomske krize obustave izvršenja sudskih presuda u radnim sporovima.

Homen je izjavio da je dopis bio jedan od mnogih koji stižu i da ga je samo prosledio u Vrhovni sud, a ne treba zaboraviti ni izjavu Homena da je Ministarstvo pravde „samo poštar u tom slučaju".

Iz Vrhovnog suda saopšteno je da sudije neće postupati po tom zahtevu i da je prosleđen kako bi se sudije obavestile o nedopustivom pokušaju mešanja dela izvršne vlasti u sudsku nadležnost.

U Ministarstvu pravde poručuju da će postaviti pitanje razrešenja danas u Vladi, dok u Ministarstvu ekonomije poručuju da je stav Odbora neutemeljen i da stoje iza svog državnog sekretara.

- Ćirić ni na koji način nije uticao niti je imao nameru da utiče na sudove. Njegov dopis nije upućen sudovima nego drugom ministarstvu da u skladu sa zakonom razmotri mogućnosti koje predlaže Ministarstvo ekonomije - navode u ministarstvu i loptu prebacuju Ministarstvu pravde, tačnije Homenu.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa zaključio je na sednici da su Homen i Ćirić prekršili član 6 zakona, koji propisuje da je funkcioneru „zabranjeno da javnu funkciju koristi da bi uticanjem na odluku zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti ostvario korist sebi ili drugom, stekao neko pravo ili pogodnost".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.