Varadi: Dva puta nam Kosovo ne mogu uzeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Dva puta nam Kosovo ne mogu uzeti

BEOGRAD - Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u sporu sa BiH izjavio je u intervjuu za "Politiku" da rizik koji je Srbija preuzela izlaskom pred taj sud, koji će odlučiti o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, nije veliki jer ono i faktički od 1999. godine nije u srpskoj vlasti.

On smatra da nije potpuno isključeno da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova bude takvo da se može tumačiti na različite načine, odnosno da ga i srpska i albanska strana mogu tretirati kao svoju pobedu pred najvišom sudskom instancom u svetu.

To bi, međutim, značilo da je propuštena prilika da se razreši jedno pravno pitanje što je i glavna funkcija suda, smatra Varadi.

"Savetodavno mišljenje ne obavezuje nikoga, ali ima veliku političku težinu. Biće sigurno argumenata da to nije pravno pitanje i da sud njime ne bi trebalo da se bavi. Ali bio bih zaista neprijatno iznenađen ako bi sud prihvatio te argumente", kaže Varadi.

Na pitanje da li sud može da se oglasi nenadležnim ako je Generalna skupština od njega zatražila mišljenje, Varadi smatra da je to u načelu moguće.

"Verujem, da će biti i inicijativa u tom pravcu, pre svega Prištine i nekih država koje su priznale nezavisnost Kosova. Ovo je, međutim, "par ekselans" pravno pitanje i kao takvo ga je kvalifikovala i Generalna skupština UN. Argumenti koje iznosi naša strana i koje sam imao priliku da vidim dobro su sročeni i imaju značajnu težinu", kaže Varadi.

Upitan kakve bi posledice proizvelo mišljenje suda da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, Varadi naglašava da ne vidi neki veliki rizik. Ako bi sud stao na takvo stanovište Kosovo nam ne bi bilo još jednom oduzeto, ono već od 1999. godine faktički nije u srpskoj vlasti.

Faktičko stanje se ne bi promenilo, ali bi ono postalo čvršće nego što je sada.

Prema njegovim rečima ako bi sud doneo odluku da je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo to bi moglo još jednom da otvori vrata pregovorima. Pregovori su, kaže on, način da svakome bude spasena čast, a pre svega onim država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.