Kosovo nam ne mogu uzeti dvaput

Izvor: Politika, 14.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nam ne mogu uzeti dvaput

Rizik koji je Srbija preuzela izlaskom pred Međunarodni sud pravde, koji će odlučiti o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, nije veliki jer ono i faktički od 1999. godine nije u srpskoj vlasti

Nije potpuno isključeno da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova bude takvo da se može tumačiti na različite načine, odnosno da ga i srpska i albanska strana mogu tretirati kao svoju pobedu pred najvišom sudskom instancom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetu. To bi, međutim, značilo da je propuštena prilika da se razreši jedno pravno pitanje što je i glavna funkcija suda, kaže u razgovoru za „Politiku” dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred ovim sudom u sporu sa Bosnom i Hercegovinom.

„Savetodavno mišljenje ne obavezuje nikoga, ali ima veliku političku težinu. Biće sigurno argumenata da to nije pravno pitanje i da sud njime ne bi trebalo da se bavi. Ali bio bih zaista neprijatno iznenađen ako bi sud prihvatio te argumente”, kaže profesor Varadi.

Da li sud može da se oglasi nenadležnim ako je Generalna skupština od njega zatražila mišljenje?

To je u načelu moguće. Verujem da će biti i inicijativa u tom pravcu, pre svega Prištine i nekih država koje su priznale nezavisnost Kosova. Ovo je, međutim, „par ekselans” pravno pitanje i kao takvo ga je kvalifikovala i Generalna skupština UN. Drugačiji stav bio bi čudan u ovim okolnostima. Biće, međutim, i takvih država koje su iskreno zainteresovane da najviša pravna instanca sveta da mišljenje o tom složenom pitanju, jer imate s jedne strane pravo naroda na samoopredeljenje, a s druge strane princip suverenosti i ta dva principa nisu uvek lako spojiva.

Argumenti koje iznosi naša strana i koje sam imao priliku da vidim dobro su sročeni i imaju značajnu težinu.

Kakve bi posledice proizvelo mišljenje suda da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom? Koliki je to rizik za Srbiju koja je rekla da će prihvatiti odluku suda kakva god bila?

Ja ne vidim tu neki zaista veliki rizik. Ako bi sud stao na takvo stanovište Kosovo nam ne bi bilo još jednom oduzeto, ono već od 1999. godine faktički nije u srpskoj vlasti. Faktičko stanje se ne bi promenilo, ali bi ono postalo čvršće nego što je sada.

A ako bi sud doneo odluku da je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo?

To bi onda moglo još jednom da otvori vrata pregovorima.

Mislite li da bi Albanci bili spremni na to pošto već imaju podršku nekih od najmoćnijih zemalja za proglašenje nezavisnosti?

Ne verujem da iko može da odgovori na to pitanje, ali mislim da bi ipak postojala šansa za pregovore. Nova američka administracija verovatno bi htela da pokaže da je za vlast prava i pregovori bi otvorili mogućnost da se dođe do nekog rešenja, ali s namerom da se faktičko stanje ne menja bitno. Pregovori su način da svakome bude spasena čast, a pre svega onim država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Da li je moguć politički uticaj na sud?

Donošenjem odluke da je izgradnja izraelskog zida na palestinskoj teritoriji protivna međunarodnom pravu sud je pokazao svoju nezavisnost jer je politički stav velikih država bio suprotan tome. Ne mislim da je sud pod političkim uticajima. U sudu ima puno ljudi, to je složeno pravno pitanje, postoji i ljudski faktor, ali ne može biti reči o političkom diktatu. Biće zanimljivo videti koje su zemlje smatrali važnim da učestvuju u tom postupku podnoseći argumente u prilog srpskoj ili albanskoj strani. To će biti indikator političkih kretanja i podela u svetu.

Jelena Cerovina

[objavljeno: 15/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (15. 04. 2009.)

Izvor: RTS, 15.Apr.2009, 02:37

Kosovo nam ne mogu uzeti dvaput, Sami krojite svoju sudbinu, Dačić ne da resore, krije se iza Krkobabića, Krio sam mrtvog oca, nisam imao za sahranu!, naslovi su iz današnje dnevne štampe..Kosovo nam ne mogu uzeti dvaput ..Nije potpuno isključeno da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde...

Nastavak na RTS...

Varadi: Dva puta nam Kosovo ne mogu uzeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009

BEOGRAD - Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u sporu sa BiH izjavio je u intervjuu za "Politiku" da rizik koji je Srbija preuzela izlaskom pred taj sud, koji će odlučiti o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odluka Suda pravde šansa za nove pregovore

Izvor: RTS, 15.Apr.2009

Pred Međunarodnim sudom pravde počinje istorijski proces, jer će se po prvi put izjasniti o legalnosti akta secesije, tvrdi šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Podnesak Srbije je spreman, a odluka Suda će imati karakter presedana u svim budućim slučajevima secesije u svetu, objašnjava Jeremić...Međunarodni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.