VSS upozoravao na sukob interesa

Izvor: B92, 12.Feb.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS upozoravao na sukob interesa

Vida Petrović-Škero (FoNet, arhiv)

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero kaže da će nadležni organi ispitati da li je ministarka pravde bila u sukobu interesa zbog rada u RIK-u.

Gostujući u emisiji "Poligraf" TV B92, ona je kazala i da je upozoravala Skupštinu da prema zakonu sudije ne mogu istovremeno obavljati dve plaćene funkcije i da predsednica Republičke izborne komisije Sonja Brkić ne bi trebalo da bude na čelu tog tela jer je istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sudija Vrhovnog suda Srbije.

"Ja sam imala zaključke na sastancima predsednika sudova, molbu svim sudijama da se uzdrže od prihvatanja učešća u izbornim komisijama. Jer u tim komisijama se crpi sudijski autoritet, te odluke podležu sudskoj kontroli", objašnjava Vida Petrović-Škero.

"Može da se desi, što se vrlo često i dešava, da drugačije odluke donese sud u odnosu na izbornu komisiju, ali onda se kaže: da, ali sudija je bio član izborne komisije. Zbog tih razloga postoje preporuke, postoji i zakon i mislim da mi ne treba da učestvujemo u tom delu postupka", rekla je ona.

Možete pogledati i snimak cele emisije Poligraf na Blip kanalu B92:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škero: Sudija ne može obavljati javno plaćenu funkciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 21:37

BEOGRAD - Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero istakla je večeras da, prema Zakonu o sudijama, sudija ne može obavljati javno plaćenu funkciju...Komentarišući da li je u pitanju sukob interesa u slučaju sudije Vrhovnog suda Sonje Brkić, koja je bila i predsednik Republičke izborne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ostavka!

Izvor: Kurir, 13.Feb.2009, 12:37

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović morala bi da podnese ostavku zbog toga što je u prethodnih devet meseci, paralelno s obavljanjem državne funkcije, bila i član Republičke izborne komisije, saglasni su stručnjaci. Ukoliko se ne povuče, premijer Mirko Cvetković bi morao da je smeni,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.