Usvajanje izmena i dalje neizvesno

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Jul.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje izmena i dalje neizvesno

Beograd -- Skupština Srbije počela raspravu o Zakonu o javnom informisanju. Vlada smanjila iznose za predložene kazne.

Skupština Srbije počela je vanrednu sednicu s obimnim dnevnim redom. Pred poslanicima je set pravosudnih zakona, zakona iz oblasti zdravstva, prostornog planiranja, ali i medija. Načelnu raspravu otvorio je predlog zakona o informisanju, koji je izazvao mnogo polemika, kako među medijskim poslenicima, tako i među poslanicima u Skupštini.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nebojša Bradić veruje da će zakon, nakon prihvaćenih amandmana novinarskih udruženja, imati većinu za izglasavanje, ali vladajuća većina i dalje nije jedinstvena kada je reč o podršci tom predlogu zakona.

Intervencijom novinarskih udruženja Zakon o informisanju neće uvoditi visok iznos osnivačkog kapitala, a takođe se smanjuju i predložene kazne za prekršaje i privredne prestupe.

Ipak, time nije otklonjena dilema da li će zakon proći i Skupštinu, ali nadležni ministar veruje da hoće.

"Očekujem da će mišljenje i opozicije i pozicije biti otvoreno, da će saslušati naš predlog, da će dati konstruktivne predloge i da ćemo svi biti zadovoljni”, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić, dodajući da će sva konstruktivna mišljenja ne samo vladajuće koalicije već i opozicije biti uvažena.

Prema rečima Bradića Vladi Srbije su upućeni amandmani koji su usaglašeni na javoj raspravi koju su predložile medijske organizacije i udruženja novinara.

"Konstuktivne predloge Ministarstvo je usvojilo i očekujemo da će Vlada to definisati na sednici i da ćemo imati dobro usklađen zakon koji bi mogao da bude prihvaćen u skupštinskoj procedure”, naglasio je on.

Optimizam nadležnog ministra pada u vodu već kod SPS-a i PUPS-a.

"Ravan u kojoj se nalazi SPS u odnosu na predložene izmene i dopune nije ravan koja se tiče smanjenja određenih kazni. Ministri iz SPS-a su i na sednici vlade, iz principijelnih razloga, bili uzdržani i time izneli svoj stav, a to će učiniti i poslanici SPS kada se bude glasalo o tom zakonu", rekao je šef poslanika socijalista Branko Ružić.

On je dodao da SPS kao reformisana i moderna partija levice koja se zalaže za slobodu izgovorene reči ne želi da bude dovedena u korelaciju sa bilo kakvim restriktivnim trendovima i tendencijama u sferi informisanja, zbog čega će biti principijelno uzdržani u danu za glasanje.

"Ne želimo da se vraćamo u prošlost, želimo da idemo u budućnost, to je naš stav i za nas je ta priča završena", rekao je Ružić i dodao da SPS svoj stav neće promeniti.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković izjavio je da će poslanici te stranke glasati protiv izmena Zakona o javnom informisanju.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da predložena rešenja nisu dobra, da su za tu stranku neprihvatljiva i da će zato biti protiv zakona.

Čolaković je ocenio i da predlagač novih rešenja nije izabrao "najbolje vreme da ponudi izmene tog zakona".

On je rekao da PUPS neće podnositi amandmane na taj vladin predlog, ali da će podržati one koji budu podneli poslanici Socijalističke partije Srbije, njihovi koalicioni partneri.

Pretvoreno u glasačku matematiku ovo znači da vladajuća većina ostaje bez 17 glasova. Jedinstvena Srbija, sa tri poslanika, o zakonu se danas nije izjašnjavala.

Srpski pokret obnove, kako je za B92 rekao poslanik te stranke Aleksandar Jugović, podržaće zakon, ukoliko ne bude novih primedbi struke, jer je, kako je objasnio, popravljen kritičkim primedbama i novinarskih udruženja ali i te stranke.

Sve to znači da, ukoliko neko od opozicije ne pomogne, sudbina ovog zakona zavisi od broja prisutnih u sali kada se bude glasalo, pošto se zakoni usvajaju prostom većinom.

Šta predviđaju amandmani

Amandmanima se, kao što je navedeno, ukida osnivački ulog za štampane medije. Prema prvobitnom predlogu izmena Zakona o informisanju, bilo je predviđeno da osnovni kapital za dnevne novine mora da iznosi najmanje 50.000 evra za onog ko izdaje samo jednu novinu i 100.000 evra za onog ko izdaje više dnevnih novina.

Osnovni kapital za nedeljnike i drugu periodičnu štampu trebalo je da bude 10.000 evra, a početni kapital onih koji izdaju više takvih glasila 50.000 evra.

Vladinim amandmanima precizno su određene kazne propisane za narušavanje prezumpcije nevinosti i objavljivanje neistinitih informacija, za koje su kazne bile uvećane 20 puta.

Kazne nisu smanjene, već se amandmanom samo precizira koliko će biti kažnjen list koji je napravio prekršaj prvi put, a koliko onaj koji je to činio više puta.

Amandmanima se preciziraju i uslovi pod kojima se može ograničiti prenos vlasništva nad javnim glasilom.

Ukoliko nadležni odbori prihvate amandmane, oni će postati sastavni deo predloga zakona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bradić: Uvažene primedbe novinara na zakon o informisanju

Izvor: EMportal, 16.Jul.2009

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio da je Vlada uvažila primedbe novinarskih udruženja i medijskih asocijacija u oblikovanju predloga izmena Zakona o informisanju.

Nastavak na EMportal...

Vladini amandmani na izmene Zakona o informisanju

Izvor: S media, 16.Jul.2009

Vlada Srbije je utvrdila i prosledila parlamentu nekoliko amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. ..Amandmani su pripremljeni u konsultacijama sa medijskim udruženjima i ministrom za dijasporu Srdjanom Srećkovićem, izjavio premijer Mirko Cvetković...Suština...

Nastavak na S media...

Vlada prihvatila sve primedbe medija

Izvor: Blic, 17.Jul.2009, 09:20

Vlada Srbije je juče utvrdila i prosledila parlamentu nekoliko amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji su pripremljeni u konsultacijama sa medijskim udruženjima i ministrom za dijasporu i potpredsednikom Srpskog pokreta obnove Srđanom Srećkovićem, izjavio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.