Izvor: B92, 22.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni nemački agenti?

Priština -- Trojica državljana Nemacke koji su uhapšeni na Kosovu su pripadnici Nemačke tajne službe BND, piše prištinski dnevnik "Ekspres".

List je naveo da je reč o Robertu Coleru (47), Andreasu Brunkenu (41) i Andreasu Jakelu (41), dodajući da je BND priznao da su oni njeni pripadnici, ali da je odbacila da su oni izveli bombaški napad u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije u Prištini.

"Činjenicu da su uhapšeni pripadnici BND-a, pored izvora iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istrage, za "Ekspres" su potvrdili i izvori iz same agencije", neveo je taj dnevnik.

Nemačka bez komentara

Nemačke vlasti su danas odbile da komentariše izveštaje o tome da su tri nemačka državljana uhapšena na Kosovu pod sumnjom da su bacili eksploziv na prostorije EU u Prištini, obaveštajci.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova u Berlinu potvrdio je da su tri Nemaca uhapšena, ali je odbio da komentariše bilo šta drugo dok je istraga u toku, preneo je Rojters.

List je istakao da nemačka ambasada u Prištini nije znala da su oni na Kosovu, niti da su uhapšeni, već je sa hapšenjem upoznata nakon što su privedeni kazali da neće progovoriti ni jednu reč bez prisustva predstavnika ambasade.

"Ekspres" je, pozivajući se na svoje izvore, naveo da uhapšeni imaju obične, a ne diplomatske pasoše i da su već nekoliko meseci na Kosovu.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova je, bez iznošenja detalja, potvrdilo hapšenje trojice Nemaca na Kosovu, navodeći da je ambasada Nemačke u Prištini u kontaktu s lokalnim vlastima i uhapšenima, preneli su juče nemački mediji.

''Zidojče cajtung'' je naveo da se u krugovima Euleksa nezvanično spekulisalo da bi se moglo raditi o ''agentima''.

List ''Velt'' je naveo da su trojica Nemaca, koji su uhapšeni u Prištini zbog sumnje da su umešani u aktiviranje eksplozivne naprave u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije, privatno putovali na Kosovo.

Kako je javila Radiotelevizija Kosova, trojica Nemaca, koji nemaju diplomatski imunitet, uhapšeni su u sredu pod sumnjom da su umešani u aktiviranje eksplozivne naprave u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije i određen im je pritvor od 72 sata.

Istraga o toj eksploziji još nije okončana i, kako je prenela kosovska televizija, policija još nema informacije o motivima tog krivičnog dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.