Pritvoreni za eksploziju - nemački tajni agenti?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvoreni za eksploziju - nemački tajni agenti?

PRIŠTINA -Trojica državljana Nemačke koji su uhapšeni na Kosovu pripadnici su Nemačke tajne službe BND, piše prištinski dnevnik "Ekspres".

List je naveo da je reč o Robertu Coleru (47), Andreasu Brunkenu (41) i Andreasu Jakelu (41), dodajući da je BND priznala da su oni njeni pripadnici, ali da je odbacila da su oni izveli bombaški napad u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije u Prištini.

Ambasada nije znala

List je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nemačka ambasada u Prištini nije znala da su oni na Kosovu, niti da su uhapšeni, već je sa hapšenjem upoznata nakon što su privedeni kazali da neće progovoriti ni jednu reč bez prisustva predstavnika ambasade.

Pozivajući se na svoje izvore, List navodi da uhapšeni imaju obične, a ne diplomatske pasoše i da su na Kosovu već nekoliko meseci.

"Privatno" putovanje

Ovde ide naslov

Hapšenje u Prištini dovelo je do diplomatskih nesporazuma između Berlina i Prištine. Razlog je, kako izveštava "Špigel-Onlajn", očito to što delatnost nemačkih agenata na Kosovu nije bila prijavljena. Običaj je da države akredituju saradnike svoje tajne službe kod vlade zemlje u koju ih šalju, da bi uživali diplomatski imunitet.

U ovom slučaju, kako navodi nemački magazin, šef BND-a Erns Urlau to nije učinio, jer uhapšena trojica ne spadaju u službeni sastav izaslanika službe.

Istražni organi na Kosovu su, kako piše "Špigel-onlajn", naveli da uhapšeni "nisu ni diplomate, ni policajci, ni vojnici niti stručnjaci sa međunarodnim pasošem".

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova je, bez iznošenja detalja, potvrdilo hapšenje trojice Nemaca na Kosovu, navodeći da je ambasada Nemačke u Prištini u kontaktu s lokalnim vlastima i uhapšenima, preneli su juče nemački mediji.

"Zidojče cajtung" je naveo da se u krugovima Euleksa nezvanično spekulisalo da bi se moglo raditi o "agentima".

List "Velt" je naveo da su trojica Nemaca, koji su uhapšeni u Prištini zbog sumnje da su umešani u aktiviranje eksplozivne naprave u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije, privatno putovali na Kosovo.

Gde je motiv?

Kako je javila Radiotelevizija Kosova, trojica Nemaca, koji nemaju diplomatski imunitet, uhapšeni su u sredu pod sumnjom da su umešani u aktiviranje eksplozivne naprave u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije i određen im je pritvor od 72 sata.

Istraga o toj eksploziji još nije okončana i, kako je prenela kosovska televizija, policija još nema informacije o motivima tog krivičnog dela.

Nemačke vlasti ne daju izjave

Nemačke vlasti ne žele da komentarišu navode kosovskih istražnih organa prema kojima su trojica nemačkih državljana, osumnjičenih da su podmetnuli bombu pred sedište Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, pripadnici nemačke Savezne obaveštajne službe (BND).

Predstavnici BND-a su za medije saopštili da ni danas ni narednih dana neće davati izjave o ovom slučaju.

Istražni postupak u toku

Reagovanja nije bilo ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, dok je Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo samo da uhapšeni u Prištini zaista jesu nemački državljani.

Vladini predstavnici su se, prema navodima medija, pozvali na to da je istražni postupak u toku i obavestili da je o slučaju obavešteno Parlamenatarno telo za kontrolu tajnih službi. Kako su zasedanja ovog tela tajna, neće biti objavljeni datumi ili rezultati njegovih sastanaka.

Berliner: Neuobičajeno brza procedura

Prema izveštaju internet izdanja magazina "Špigel-Onlajn", osobe koje se kao agenti BND-a terete za napad na sedište Međunarodne civilne kancelarije prošle nedelje, tvrde da su samo pokušali da rasvetle okolnosti pod kojima se napad dogodio.

Dnevnik "Berliner cajtung" je u današnjem izdanju, izveštavajući o ovom slučaju, citirao neimenovane "posmatrače koji su u ovom slučaju konstatovali za Kosovo neuobičajeno brzu istražnu proceduru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.