Izvor: B92, 30.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženi nestašicom struje i vode

Beograd, Gnjilane -- U Kosovskom Pomoravlju, u selu Gornje Kusce, danas je organizovan protest jer je oko šest hiljada ljudi u nekoliko sela već šesti dan bez struje.

Upućen je apel nadležnim organima i međunarodnoj zajednici da se struja što pre uključi a u suprotnom će sve škole i ambulante biti prinuđene da prekinu rad. Takođe, škole u srpskim naseljima u severnom delu opštine Gnjilane od danas neće raditi zbog nestašice struje i vode.

Nadležni iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Elektrodistribucije Srbije kažu da ne mogu ništa da urade i da su im ruke praktično vezane, jer hapse njihove radnike na terenu koji otklanjaju samo simbolične kvarove, a u Kosovskoj energetskoj koporaciji i dalje insistiraju na potpisivanju ugovora o plaćanju struje.

Više stotina građana Kosovskog Pomoravlja je održalo i protestnu šetnju, a najavljena su svakodnevna okupljanja do rešenja problema.

Šesti dan bez struje su sela Gornje Kusce, Straža, Stanišor, Gornji Makreš, Melinci i Draganac.

"KEK traži nemoguće"

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić kaže za B92 da stanovnici tih mesta ne mogu da ispune uslove koje Kosovska energetska korporacija traži da bi struja ponovo bila uključena.

"Traži se plaćanje dugova unazad godinama i traži se da se očitavaju brojila na domaćinstvima. To se u ciklusima ponavlja već duži niz godina, a svima je poznato da su Srbi na Kosovu i Metohiji ostali bez svojih radnih mesta, da žive od nekih 'socijala’”, kaže Nikolić.

"Traži se da oni ispunjavaju sve te uslove, koji možda jesu normalni za neke normalne okolnosti, ali mi smo kao narod dovedeni u neke nenormalne okolnosti, tako da je sve ovo za nas neostvarivo”, rekao je on.

Nikolić smatra da je nestašica struje i vode novi vid pritiska na Srbe u Kosovskom pomoravlju.

Zbog toga su se obratili Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a pozvani su i UNMIK, Kfor i OEBS, kako bi se, kaže Nikolić, povećale šanse da problem bude rešen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.