Ostali bez struje, škole zatvorene

Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostali bez struje, škole zatvorene

GNJILANE - Škole u srpskim selima u gnjilanskoj opštini koja su već šesti dan bez struje juče su prekinule nastavu i neće raditi do daljeg - rekao je šef kancelarije Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskom Pomoravlju Predrag Stojković.



Oko 5.000 Srba na području sela Makreš, Gornje Kusce, Milinci, Draganac i Stanišor već šest dana nemaju struju. Posle više neuspelih sastanaka sa predstavnicima Unmika i OEBS-a meštani su juče održali miran protest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Gornjem Kuscu apelujući na kosovske i međunarodne vlasti da puštanjem struje spreče humanitarnu katastrofu.

- U pitanju je kvar na dalekovodnoj mreži koji radnici kosovske energetske korporacije neće da otklone - kaže odbornik u SO Gnjilane Ranko Manić. On dodaje da kosovska policija ne dozvoljava ekipama EPS-a da intervenišu.

- Preti nam humanitarna katastrofa. Škole su pre dva dana u popodnevnim smenama bile zatvorene. Dečji vrtić takođe. Od žutice je obolelo nekoliko osoba - veli Manić. Uzrok oboljevanja je hemijski i bakteriološki neispravna voda koju meštani zahvataju sa obližnjeg potoka. Centralnog vodovoda nema. Svako domaćinstvo ima bunar i hidrofore koji usled nestanka struje nisu u funkciji. Zamrzivači su uglavnom ispražnjeni i sasvim je izvesno, kako kaže meštanin Stanišora Milan Nikolić, da će cenu nestanka struje prvo platiti socijalni slučajevi koji su „to malo hrane što su imali bacili na smetlište”.

Jasno je da, kako kaže Nikolić, u proteklih devet godina Srbi nisu plaćali struju, ali niko iz Kosovske energetske korporacije ili Unmika nije Srbima ponudio rešenje izuzev da plate dug od po desetak i više hiljada evra, pa će struja biti uključena.

- Otkud nam novac, kad od nas oko 5.000 preostalih Srba dve trećine žive od socijale i minimalca - veli Nikolić dodajući da je većina domaćinstava spremna da plaća struju, ali traže da se prvo očitaju strujomeri i da KEK odustane od ucena i izmirivanju dugova. Prema zvaničnim podacima, potrošači duguju KEK-u oko 100 miliona evra. Učešće Srba u tom dugu je oko šest procenata, ali do danas izuzev redovnih restrikcija nijedno albansko selo nije ostalo bez struje zbog neizmirenih računa.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević ocenio je da su isključenja struje u srpskim sredinama na Kosovu novi vid „psihološkog pritiska” na Srbe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.