Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bosni i Hercegovini sutra opšti izbori

U Bosni i Hercegovini sutra se održavaju opšti izbori, na kojima će građani birati članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.

Od jutros u 7.00 časova počela je izborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta sutra u 19.00 časova.

Građani će moći da glasaju na 5.794 biračka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mesta, od kojih 5.380 redovnih, a biće angažovano i 314 mobilnih timova, koji će posetiti oko deset hiljada starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovima i ustanovama.

Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osoba, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

Oko hiljadu birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da saopšti u nedelju oko ponoći.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona KM (oko 4,3 miliona evra).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Bosni i Hercegovini danas opšti izbori

Izvor: Beta, 07.Okt.2018, 00:56

U Bosni i Hercegovini danas će biti održani opšti izbori, na kojima će gradjani birati članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.Od...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.