Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska blokira saradnju NATO-EU na Kosovu

Turska blokira planove o većoj saradnji snaga NATO-a i buduće policijske misije Evropske unije na Kosovu u znak protesta zbog načina na koji je EU tretira.

EU će krajem ove godine preuzeti od UN misiju na Kosovu, pa će 1.500 pripadnika te misije raditi zajedno sa 16.000 pripadnika Kfora. Međutim, Turska, kao članica NATO-a, koja je u oktobru 2005. počela pregovore o približavanju EU, blokira planove o saradnji sve dok joj EU ne pruži priliku da učestvuje u zajedničkoj odbrambenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << politici.

"Turska kaže da ako su potrebni dalji aranžmani za saradnju NATO-EU na Kosovu, onda odgovor leži na Evropskoj uniji", rekao je neimenovani izvor iz Alijanse.

Turska, naime, želi da Brisel ubedi Kipar da povuče veto na njen pokušaj da postane pridružena članica Evropske odbrambene agencije i da se više pita kad je reč o evropskoj bezbednosnoj politici.

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar, ali su zvaničnici NATO-a potvrdili protivljenja Ankare.

"Generalni sekretar ulaže napore u pronalaženje rešenja i uvereni smo da će ga naći", izjavila je portparolka Japa de Hop Shefera.

Shefer i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana u poslednje vreme imaju učestale kontakte, a diplomate kažu da NATO i EU bolje rade na terenu nego u Briselu. Međutim, većina zemalja članica želi bolju saradnju kada stignu na Kosovo, rekle su diplomate NATO-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.