Teral: Nezavisnost Kosova nepovratna

Izvor: Blic, 12.Sep.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral: Nezavisnost Kosova nepovratna

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Teral rekao je da je nezavisnost Kosova nepovratna i da niko, ko realno sagledava stvari, ne može očekivati da jednom priznata nezavisnost bude poništena.

"Ali, postoji niz drugih ozbiljnih pitanja koje treba rešavati - sever Kosova, koji je nastanjen pre svega Srbima, zatim srpske enklave južno od Ibra kojima treba obezbediti međusobnu i vezu sa Beogradom, pa svetinje Srpske pravoslavne crkve koje moraju da nastave da žive i funkcionišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u potpunoj bezbednosti... Uopšteno gledajući, imamo i niz drugih tema vezanih za odnose Beograda i Prištine", rekao je Teral za novosadski "Dnevnik".

On je istakao da sada, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija aklamacijom prihvatila usaglašenu Rezoluciju o Kosovu Srbije i EU, Pariz očekuje da dođe do direktnog dijaloga Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije.

"Kakva će biti procedura i kakav će biti dnevni red tog dijaloga, ne znamo, u ovom je trenutku prerano o tome govoriti. Ali je najvažnije da predstavnici obe strane sednu za sto. A tada će pitanja na koja treba pronaći odgovor prirodno biti otvarana jedno po jedno", rekao je Teral, kojem krajem mjeseca ističe mandat i napušta Srbiju.

Govoreći o mogućem susretu predsednika Srbije i Kosova Borisa Tadića i Fatmira Sejdijua ili premijera Mirka Cvetkovića i Hašima Tačija, Teral je rekao da ne treba počinjati od kraja.

"Ako dođe do takvih susreta, pretpostavljam da će to biti na kraju procesa. Inače, ja sam svojim očima video da gospoda Tadić i Tači razgovaraju, bilo je to u Beču kada je na stolu bio Ahtisarijev plan. Nisu tada svi učesnici u pregovorima razgovarali jedni s drugima, ali Tadić i Tači jesu", rekao je Teral.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teral: Nezavisnost KiM je nepovratna

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2010

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral rekao je da je nezavisnost Kosova i Metohije nepovratna i da niko, ko realno sagledava stvari, ne može očekivati da jednom priznata nezavisnost bude poništena..."Ali, postoji niz drugih ozbiljnih pitanja koje treba rešavati - sever Kosmeta, koji je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Teral: Srbija je kičma regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2010

NOVI SAD -..Ne očekujemo da se u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine razgovara o statusu Kosova, jer je za nas nezavisnost Kosova nepovratna, izjavio je francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral za novosadski Dnevnik...Ali, prema njegovim rečima, postoji niz drugih ozbiljnih pitanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Teral: Za ubrzani put Srbije u EU

Izvor: B92, 12.Sep.2010

Beograd -- Ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral izjavio je da će se zvanični Pariz zalagati za ubrzani put Srbije u Evropsku uniju... "Postignuti dogovor o kosovskoj rezoluciji je kao rezultat dao mnogo povoljniju atmosferu na relaciji Beograd-Brisel", kazao je Teral u intervjuu novosadskom "Dnevniku"...Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.