Tadić i Medvedev dogovorili srpsko-ruski samit u oktobru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Medvedev dogovorili srpsko-ruski samit u oktobru

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas telefonom sa šefom ruske države Dmitrijem Medvedevom, potvrdila je Pres služba predsednika Republike.

Kremlj je danas takođe saopštio da su dva predsednika razgovarala i da je Medvedev, kako se navodi, zahvalio Tadiću na inicijativi da se "zajedno u oktobru ove godine obeleži 65. godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora".

U saopštenju Kremlja je istaknuto da šefovi dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države polaze od toga da će svečane manifestacije obeležavanja značajnog jubileja "biti praćene konkretnim razgovorima o svim pitanjima rusko-srpske saradnje u brojnim oblastima i određenjem smernica za dalje jačanje strateškog partnerstva".

"U cilju dostizanja maksimalnog efekta rusko-srpskog samita, predsednici su se dogovorili da neophodne naloge daju ministarstvima i službama", navedeno je u saopštenju pres službe Medvedeva.

Šef ruske države je podvukao da oslobađanje Beograda predstavlja "slavni događaj" koji "zauzima dostojno mesto u nizu datuma sećanja na veliku pobedu",

Predsednik Rusije takođe je ponovio u razgovoru s Tadićem principijelnu podršku Moskve teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Medvedev je, u okviru razmatranja međunarodnih pitanja, "podvukao principijelnu liniju podrške teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koje predstavlja protivpravni i neprihvatljiv akt", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog predsednika.

Kako je navela Pres služba ruskog predsednika, tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo realizacijom dogovora o razvoju saradnje u energetskoj oblasti, koji su, kako se ističe, postignuti tokom posete Tadića Moskvi, decembra 2008. godine.

Ukazano je istovremeno na neophodnost ubrzanja realizacije konkretnih projekata.

"Tadić je, s tim u vezi, istakao veliki značaj ruskih investicija za privredu Srbije", navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.