Tadić: Srbija ne pristaje na ucene

Izvor: Politika, 03.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija ne pristaje na ucene

„Nismo mi prionuli na saradnju s Hagom da bismo dobili nagrade, već da bismo poštovali zakone ove zemlje”, rekao je predsednik Srbije

Srbija nikada neće odustati od dva najveća državna i nacionalna interesa – članstva u Evropskoj uniji i odbrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu, rekao je juče u Beogradu predsednik Srbije Boris Tadić.

„Ako neko misli da će ova proevropska vlada odustati od odbrane nacionalnih interesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zarad evropskih perspektiva, vara se”, istakao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Predsednik Srbije okupio je domaće i strane novinare kako bi poslao poruku da ni ova, nova Vlade Srbije, koje je, kako kaže, vlada levog centra i proevropske orijentacije, neće odustati od zaštite teritorijalnog integriteta zarad evropskih integracija.

On je naveo da je članstvo u Evropskoj uniji vrhunski nacionalni interes, ali da to ne znači da će Srbija prihvatiti ucene, javlja Tanjug.

Tadić je ponovio da će Srbija nastaviti da se bori za Kosovo diplomatskim sredstvima i da saradnja s Haškim tribunalom znači da Srbija čuva nacionalne interese.Predsednik Srbije je naglasio, javlja Beta, da je saradnja s Haškim tribunalom obaveza svake vlade, jer to znači da je Srbija pravna država i da, zbog toga, Srbija nije razočarana što, nakon hapšenja Karadžića, EU nije odmrzla Privremeni trgovinski sporazum.

„Nismo mi prionuli na saradnju s Hagom da bismo dobili nagrade, već da bismo poštovali zakone ove zemlje”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je insistiranje bivšeg premijera Vojislava Koštunice na revidiranju saradnje s Haškim tribunalom nazvao „vrhunskim političkim licemerjem”, podsetivši da je za Koštuničinog mandata tom sudu izručen najveći broj optuženih.

On je kazao, prenosi Beta, da saradnja s Hagom pomaže Srbiji da podigne svoj kredibilitet u svetu, ali da će isto tako insistirati da tribunal podigne svoj kredibilitet obnavljanjem postupka protiv Ramuša Haradinaja i Nasera Orića.

Tadić je kazao i da Srbija nikada neće dozvoliti da se na bilo koji način dovede u pitanje opstanak Republike Srpske.

Predsednik Srbije je takođe najavio da će insistirati na ubrzanju rada Skupštine Srbije. On je naveo da poslanici opozicije, opstrukcijom rada parlamenta, rade protiv evropskih integracija i građana Srbije.

Govoreći o Vladi Srbije, on je istakao da sva predizborna obećanja građanima moraju biti ispunjena. „Uveren sam da će Vlada Srbije rešiti konkretne probleme građana i da će državi doneti potrebnu stabilnost”, rekao je Tadić i ocenio da ispunjavanje predizbornih obećanja podrazumeva vladu s punim mandatom i da svako radi svoj posao, ali i da se radi timski.

Prema njegovim rečima, javlja Tanjug, još se radi na deklaraciji o političkom pomirenju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, a veoma brzo će doći i do formalnog potpisivanja.

Takođe, predsednik Srbije rekao je, prenosi Beta, da će se država boriti protiv svakog oblika ekstremizma i da će se svi koji krše zakon suočiti s reakcijom države.

„Svi koji napadaju ljude koji rade svoj posao, bilo da su lekari, novinari ili predstavnici države, suočiće se s reakcijom države”, rekao je Tadić, reagujući na nedavne nerede u Beogradu nastale posle hapšenja Radovana Karadžića.

Predsednik je pohvalio službe bezbednosti i policiju što su radili svoj posao i dodao da je država prethodnih dana „pokazala da funkcioniše”, kao i da pravosuđe radi svoj deo posla.

On je poručio da će se država boriti protiv nasilja i da svi oni koji smatraju da Srbija ima perspektivu tako što negira vlastite zakone ili ih poništava, direktno suprotstavljaju svoje viđenje razvoja Srbije interesima građana.

„Dok sam predsednik, u ovoj državi će se poštovati red i zakon”, poručio je Tadić.

Komentarišući pretnje koje su mu upućivane posle hapšenja Karadžića, Tadić je kazao da je to sastavni deo politike, ali da likvidacija političkih protivnika ne govori dobro o zemljama u kojima se to dešava.

„Spreman sam da preuzmem sve rizike za koje sam ubeđen da otvaraju perspektive za građane Srbije”, rekao je Tadić, prenosi Beta.

On je naveo i da su za njegovu bezbednost nadležne stručne agencije i službe bezbednosti, vojska i policija.

Upitan da li je koordinisao hapšenje Karadžića, odgovorio je da se, kao predsednik, ne meša u poslove drugih predstavnika države koji su zaduženi za lišavanje slobode onih protiv kojih su podignute optužnice.

Takođe, on je rekao i da očekuje da će u narednih nekoliko meseci Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU i da će Skupština ratifikovati gasni sporazum sa Rusijom, koji je „vrhunski nacionalni interes.

G. B.

[objavljeno: 04/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.