Tadić: Po pitanju rezolucije o Kosovu u UN uzdržani sam optimista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Po pitanju rezolucije o Kosovu u UN uzdržani sam optimista

NJUJORK - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je uzdržani optimista kada je reč o mogućnosti da Generalna skupština UN, na inicijativu Srbije, zatraži od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tadić je, sumirajući rezultate petodnevne posete Njujorku, izjavio da su se on i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u okviru 63. zasedanja Generalne skupštine UN sastali sa oko 50 svetskih zvaničnika, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je sa inicijativom Srbije u ovom kratkom periodu na najdirektniji način upoznata čak četvrtina država članica UN.

"Prolazak ovakve rezolucije značio bi da je Srbija izašla iz pritiska i agonije u kojima je bila proteklih 18 godina, a onda bi se, korak po korak, Srbija okrenula ka stvaranju novih kapaciteta za svoju međunarodnu politiku i odbranu svog integriteta na Kosovu", rekao je Tadić, koji će se u poslednjih nekoliko sati boravka u Njujorku sastati sa čak osam stranih delegacija.

Tadić je naglasio da bi usvajanje rezolucije Srbije pred Generalnom skupštinom UN bilo značajno, ne samo za Srbiju, već i za UN koje nastoje da uspostave mehanizam za rešavanje konflikata koji bi se mogli uporediti sa onim koji se dogodio na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Tadić je istakao da je srpska delegacija u Njujorku nastojala da u direktnim susretima učvrsti stav država koje podržavaju politiku Beograda po pitanju Kosova i Metohije, ali i pridobije države koje se kolebaju da li da priznaju nezavisnost Kosova. On je naglasio da bi, pre svega, za region bilo opasno da nezavisnost Kosova priznaju Crna Gora i Makedonija, na koje se vrše pritisci dela međunarodne zajednice da tako postupe.

"Ukoliko bi Kosovo priznale Crna Gora i Makedonija, to bi bilo direktno uplitanje u naša unutrašnje pitanje, sa relativizacijom naših granica. To je nešto što bi svakako unazadilo naše diplomatske odnose. Srbija naravno ne želi da se to desi", rekao je Tadić, ističući da Srbija vodi politiku mira, ali da zadržava pravo da odlučno brani svoje interese diplomatskim i legalnim sredstvima.

Tadić je dodao da Srbija, i pored toga što ima podršku Rusije, mora neprestano insistirati na promeni stava SAD po pitanju Kosova.

"Nerealno je očekivati da će SAD povući odluku o priznanju, ali ima mnogo prostora da se traga za kompromisnim rešenjem u budućnosti", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije večeras će, serijom bilateralnih susreta završiti posetu Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.