Tadić, Gul i Silajdžić o koracima ka trajnom miru na Balkanu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Apr.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Gul i Silajdžić o koracima ka trajnom miru na Balkanu

BEOGRAD/ISTANBUL - Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas u Istanbul, gde će se sastati s predsednicima Turske i Bosne i Hercegovine, Abdulahom Gulom i Harisom Silajdžićem, javila je turska agencija Anadolija. Cilj sastanka tri predsednika je ulaganje napora da se učvrste mir i stabilnost u regionu.

Uoči susreta, prvog na ovom nivou od izbijanja oružanih sukoba u BiH početkom devedesetih godina prošlog veka, predsednik Tadić je za katarsku televiziju Al Džazira ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se Srbija zalaže za mirna, kompromisna i održiva rešenja, za fleksibilnost a ne rigidnost, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da neće dozvoliti da Kosovo postane članica UN.

Tadić je objasnio da Srbija želi konačno rešenje za Kosovo, a ne zamrznutu situaciju i da je u tom cilju spremna da sedne za pregovarački sto i postigne kompromisno rešenje, ali ne takvo da Srbija sve izgubi, a da Albanci sve dobiju.

I domaćin današnjeg trilateralnog sastanka turski predsednik Gul je poručio da će glavna tema samita u Istanbulu biti novi koraci s ciljem obezbeđivanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu.

Na sastanku će, pored trojice predsednika, učestvovati i ministri spoljnih poslova Ahmet Davutoglu, Vuk Jeremić i Sven Alkalaj.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je ranije ove sedmice boravio u Beogradu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Španije, koja trenutno predsedava EU, u nastojanju da se sa Srbijom razmotri mogućnost za sve prihvatljivog modaliteta učešća Kosova na regionalnim skupovima.

U cilju pronalaženja rešenja koje bi zadovoljilo sve, najistaknutija je inicijativa koju su preduzele Španija, kao organizator i predsedavajuća EU, i Turska, koja jeste priznala Kosovo, ali u poslednje vreme ima veoma bliske odnose sa Beogradom i igra vrlo konstruktivnu ulogu u regionu.

Posle neuspeha regionalne konferencije na Brdu kod Kranja, međunarodni zvaničnici pokrenuli su niz inicijativa sa ciljem da se ubuduće osigura učešće Srbije na takvim skupovima, počev od predstojeće ministarske konferencije pod pokroviteljstvom EU 2. juna u Sarajevu.

Lekcija naučena na Brdu kod Kranja podstakla je evropske i međunarodne zvaničnike da se angažuju na pronalaženju rešenja koje bi uvažilo stav Srbije da Kosovo na međunarodnim konferencijama mora biti predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.