Sutra samit Kine i 16 zemalja CIE u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2017, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra samit Kine i 16 zemalja CIE u Budimpešti

Šefovi vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), među njima i premijerka Srbije Ana Brnabić, okupiće se sutra u Budimpešti na 6. samitu Inicijative "16+1", na kojem će glavna tema biti "produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za razvoj svih".

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća, neke su od tema koje će biti u fokusu učesnika skupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sportskoj areni "Pap Laslo" pod predsedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana, a prema agendi sa veb sajta Vlade Mađarske, ovogodišnjeg domaćina samita.

Kineski premijer Li Kećijang istakao je uoči samita da pridaje veliki značaj kineskoj saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Održavanje Samita 16+1 podudara se sa petim rođendanom od uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope i biće od velikog značaja za proširenje saradnja i napredovanje u strateškom partnerstvu, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Čao.

Lideri Inicijative će razgovarati pre svega o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Vang.

Bilateralna trgovinska razmena Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope iznosila je prošle godine 58,7 milijardi dolara.

Antić: Potpisivanje ugovora o toplodalekovodu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je danas da će Srbija sa kineskim partnerima potpisati ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd.

Kako je istakao Antić gostujući na TV Pink, reč je o najkvalitetnijem i najznačajnijem projektu za naš energetski sistem, koji će smanjiti energetsku zavisnost naše zemlje, a Beogradske elektrane, kao nosilac tereta zajma, će taj dug otplatiti u roku od sedam godina.

Prema njegovim rečima, toplodalekovod koji će spojiti Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu sa Beogradskim elektranama na Novom Beogradu, smanjiće energetsku zavisnost, jer će, kako je objasnio Antić, postrojenja koja sada rade na gas koji uvozimo biti zamenjena energijom koja se proizvodi u Srbiji.

Antić je precizirao da će nakon realizacije projekta godišnji finansijski efekat za Beogradske elektrane biti oko 45 miliona evra i iz tog razloga, dodao je ministar, ta kompanija otplatiće zajam iz zarade koju će ostvariti.

Podsetio je da je reč o projektu koji je započet devedesetih godina, ali da nikada nije realizovan do kraja.

Srbija će na skupu potpisati i ugovor o izgradnji Koridora 11 od Preljine do Požege.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Budimpešti potpisivanje dva važna sporazuma za Beograd

Izvor: RTS, 26.Nov.2017

Gradnačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će na samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sutra u Budimpešti biti potpisana dva veoma važna sporazuma za Beograd – izgradnja toplodalekovoda i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. ...

Nastavak na RTS...

Antić: Srbija je izdominirala na samitu u Budimpešti

Izvor: N1 televizija, 27.Nov.2017, 08:38

Premijerka na Brnabić predvodila je delegaciju Srbije na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti. Srbija je potpisala više ugovora i prema oceni ministra Antića, "izdominirala" ja na Samitu. Premijer Kine Li Kećijang najavio je da će Kina obezbediti još tri milijarde dolara...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.