Šutanovac: Odbrana nije ugrožena

Izvor: B92, 02.Jan.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Odbrana nije ugrožena

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da ukidanje obaveze služenja vojnog roka ni na koji način neće ugroziti funkcionisanje sistema odbrane.

On je rekao da će se ubuduće, u slučaju potrebe, VS rezervnim sastavom popunjavati iz takozvane Aktivne rezerve, čije formiranje tek predstoji.

"U Srbiji ima oko 1,7 miliona građana koji su služili vojni rok i koji su još uvek spremni da, ako je neophodno, obuku uniformu", rekao je Šutanovac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šutanovac je rekao da još nije određen rok za formiranje Aktivne rezerve jer postoji mnogo pitanja koja treba rešiti u dogovoru sa Vladom Srbije i ostalim institucijama, ali je izrazio uverenje da će ceo sistem, nakon dodatnog podešavanja, u potpunosti profunkcionisati već 2012. godine.

"U procesu profesionalizacije biće problema koji su nam do sada bili nepoznati i koji će biti izazov za sistem. Ali važno je reći da mi nismo prvi koji su to učinili u Evropi, nego smo među poslednjima, zbog čega ćemo biti u prilici da koristimo najbolja iskustva drugih zemalja", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.