Izvor: Blic, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nismo spremni za NATO, Partnerstvo prava mera

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas da je lažna dilema da li Srbija treba da pristupi NATO jer za tako nešto država nije spremna niti je dobila poziv da se priključi tom vojnom savezu.



Na konferenciji za novinare, Šutanovac je ponovio da je učešće u NATO programu Partnerstvo za mir (PZM) trenutno prava mera učešća Srbije u bezbednosnim integracijama i dodao da to partnerstvo pruža mnoštvo mogućnosti kako za vojno tako i za povezivanje u drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društvenim oblastima.

Šutanovac je kazao da je pristupanje Srbije Partnerstvu za mir koštalo oko 1,5 miliona evra, a da je direktna korist od donacija i školovanja, kao i drugih aktivnosti koje proističu iz članstva u tom savezu, daleko prevazišla te troškove. Kao primer naveo je Norvešku koja je nedavno poklonila poljsku bolnicu koja vredi više od milion evra.

On je rekao da u Vladi Srbije postoji svest o neophodnost većeg vojnog angažmana u mirovnim misijama ali da u parlamentu nema dovoljno volje da se srpski vojni lekari pošalju u Avganistan u okviru norveškog mirovnog kontigenta.

Na konferenciji za novinare ISAC fond je predstavio najnoviju publikaciju "Vodič kroz Partnerstvo za mir", napisanu u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i objavljenu uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.