Sudije i tužioci hoće povećanje plata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije i tužioci hoće povećanje plata

Visoki savet sudstva (VSS) izrazio je danas zabrinutost zato što se u 2018. godini ne planira uvećanje plata za sudije i zatražio sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

U saopŠtenju VSS se napominje da su sudijama kao korisnicima budžeta odgovrajućim zakonskim propisima bile smanjene plate, te da je "logično da i sada budu korisnici budžeta i kada su povećanja u pitanju".

Najviši sudski organ koji je zadužen za obezbeđivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << garancija za nezavisnost i samostalnosti sudova i sudija, posebno je zabrinut što se, kako navodi, realno posmatrajući Uputstvom za pripremu budžeta Republike Srbije za 2018. godinu i projekcija za 2019 godinu i 2020. godinu nastavlja trend smanjenja plata sudijama.

Plate sudijama nisu povećane od 2014. godine, navodi VSS i napominje da se "pri tom gubi iz vida da plata sudija nije ekonomska kategorija već i materijalna garancija nezavisnosti, koja sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija".

Ovakim postupanjem, prema stavu Visokog saveta, narušava se ugled i značaj sudijske funkcije i Ustavom garantovani princip podele vlasti, što, kako upozorava, može dovesti do nezadovoljstva sudija u Republici Srbiji.

"Takode, navedenim Upustvom diskrimisani su i državni službenici u VSS što sve ukupno govori o narušavanju navedenog principa podele vlasti", napominje se u saopštenju VSS.

I tužioci hoće veće plate, traže sastanak sa Vujovićem

Državno veće tužilaca (DVT) zatražilo je danas sastanak sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, nezadovoljni odlukom da oni i sudije nisu predviđeni za povećanje plata u 2018.

U zahtevu DVT-a, objavljenom na zvaničnom sajtu, navodi se da nije jasno zbog čega su samo nosioci pravosudnih funkcija izuzeti od planiranog povećanja plata, odnosno vraćanja zarada na nivo pre 2014. godine, posebno ako se povećanje odnosi i na budžetske korisnike zakonodavne iizvršne vlasti.

"Iako u potpunosti podržavamo povećanje plata državnih službenika i nameštenika u javnim tužilaštvima, ističemo da će u datoj situaciji državni službenici u rangu višeg i samostalnog savetnika u višim i apelacionim tužilaštvima imati veću osnovnu platu od zamenika tužioca u osnovnom i višem javnom tužilaštvu", naveo je DVT.

To najviše tužilačko telo je ukazalo da bi se tako narušio balans u zaradama, imajući u vidu stepen složenosti posla i odgovornosti sa jedne strane tužilaca i sa druge tužilačkih savetnika.

"Naglasavmo da plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se najavljenim selektivnim pristupom u pogledu povećanja plata nosiocima druge dve grane vlasti, odnosno diskriminacijom nosilaca javnotužilačke funkcije u tom pogledu, ozbiljno narušava potreban balans u sistemu podele vlasti", naveo je DVT.

Povećanje plata svim nosiocima javnotužilačke funkcije u visini od 5 odsto nominalno bi iznosilo 89.320 dinara, naveo je DVT i dodao da to predstavlja zanemarljiv iznos u ukupnoj masi budžeta planiranoj za plate budžetskih korisnika u javnom sektoru.

"Smatramo da u situaciji kada je budžet stabilan ne postoji valjan razlog zbog kojeg i plate nosilaca javnotužilačke funkcije ne bi mogle da se povećaju", naveo je DVT.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudije traže povećanje plata i sastanak sa premijerkom

Izvor: RTS, 16.Nov.2017

Visoki savet sudstva saopštio je da je zabrinut zato što se u 2018. godini ne planira povećanje plata za sudije i traži sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem. . U saopštenju VSS...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.