Stranke zaobilazile Zakon u izbornoj kampanji

Izvor: NaDlanu.com, 10.Dec.2012, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke zaobilazile Zakon u izbornoj kampanji

BEOGRAD, 10. decembra 2012. (Beta) - Sve stranke u Srbiji zaobilazile su Zakon o finansiranju političkih stranaka u prethodnoj izbornoj kampanji i zato će Agencija za borbu protiv korupcije podneti više prijava, a kasnije verovatno i krivičnih, izjavio je u ponedeljak predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković.

BEOGRAD, 10. decembra 2012. (Beta) - Sve stranke u Srbiji zaobilazile su Zakon o finansiranju političkih stranaka u prethodnoj izbornoj kampanji i zato će Agencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << borbu protiv korupcije podneti više prijava, a kasnije verovatno i krivičnih, izjavio je u ponedeljak predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković."Stranke su pokazale začudjujuću ravnodušnost prema podnošenju izveštaja o finansiranju i pravu gradjana da znaju ko daje novac strankama", rekao je Stojiljković u Palati Srbija na predstavljaju izveštaja Agencije o finansiranju izborne kampanje 2012. godine.On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona evra obezbedjeno iz javnih izvora, odnosno iz republičkog budžeta."Kampanje nisu bile naročito skupe i koštale su oko šest evra po biraču", kazao je Stojiljković i poručio da je cilj Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi kako izborne kampanje utiču na tokove novca u politici."To je relativno mali novac, ali u izbornoj kampanji se uspostavljaju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto zavodljivog delovanja novca na politiku", rekao je Stojiljković.On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne izbore više od polovine novca dobile iz javnih izvora, a na predsedničkim izborima oko 85 odsto.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tražićemo da funkcioneri prijavljuju i „ćerke-firme”

Izvor: Politika, 10.Dec.2012

Nismo mi tu samo da budemo neka vrsta registar kase, da identifikujemo podatke, a da sa tim podacima ne možemo da uradimo ništa, kazao je profesor Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, objašnjavajući najavu ovog regulatornog tela da do kraja decembra predloži...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.