Stoltenberg: NATO vidi napredak na sastancima Saveta Rusija-NATO

Izvor: Vostok.rs, 31.Mar.2017, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO vidi napredak na sastancima Saveta Rusija-NATO

Na sednici Saveta Rusija–NATO na nivou ambasadora, koji je održan u sedištu NATO-a, nije razmatrana implementacija Sporazuma o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa (RSMD), izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„To pitanje nije razmatrano na današnjem sastanku Saveta. Mogu da kažem da su Sjedinjene Američke Države saopštile saveznicima da njihovi nalazi ukazuju na kršenje Sporazuma o RSMD od strane Rusije“, rekao je Stoltenberg novinarima.

Sporazum o RSMD zabranjuje stranama da poseduju balističke rakete kopnenog baziranja i krstareće rakete sa dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara. Rusija i SAD periodično iznose međusobne optužbe za kršenje Sporazuma potpisanog 1987. godine.

Generalni sekretar NATO-a rekao je novinarima da je „sastanak bio dug, iskren i konstruktivan“.

„Uspeli smo da održimo tri sastanka Saveta Rusija–NATO 2016. godine, a sada prvi sastanak u martu ove godine. Mi želimo periodičniji dijalog, periodične sastanke Saveta, jasan i smislen dijalog i radimo na tome u Savetu“, istakao je Stoltenberg.

„Rusija je održala brifing o tri nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu, NATO o četiri borbene grupe“, dodao je Stoltenberg.

NATO vidi napredak na sastancima Saveta Rusija-NATO, ali bi želeo veću transparentnost i računa na brifinge o predstojećim vojnim vežbama, rekao je generalni sekretar NATO-a.

„Ideja je da se Savet iskoristi kao platforma političkog dijaloga da bi se promovisala veća transparentnost i predvidljivost u odnosima Rusije i NATO-a“, naglasio je on.

„Napravili smo određeni napredak, delom zbog toga što smo imali brifinge o vojnim vežbama prošle godine, a delom zbog toga što je na današnjem sastanku Rusija održala brifing o tri nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu, a NATO održao brifing o četiri nove borbene grupe“, naglasio je Stoltenberg.

„Pozdravljam ovo kao korak u dobrom pravcu, ali bismo želeli više, više brifinga i transparentnosti u vezi sa predstojećim vojnim vežbama“, dodao je Stoltenberg.

Pogledaj vesti o: NATO,   Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.