Srbija važan partner Albanije

Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija važan partner Albanije

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta izjavio je da je Srbija Albaniji izuzetno važan partner i da je uveren da će bilateralni odnosi dveju zemalja značajno uznapredovati u periodu koji je pred nama.

- Albanija Srbiju smatra vrlo važnim partnerom, ne samo na bilateralnom nivou nego i na nivou regiona. Saradnja među državama je jedini način da se ubrzaju evropske integracije, što nam je zajednički cilj - izjavio je Meta tokom drugog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svoje zvanične posete Srbiji.

Vizionar

Šef albanske diplomatije je naglasio i da njegova poseta Beogradu upravo na godišnjicu ubistva premijera Zorana Đinđića nije koincidencija i da ju je započeo obilaskom njegovog groba zato što je "Đinđić bio izuzetan političar i vizionar koji je otvorio novo poglavlje za Srbiju".

- Đinđić je shvatao važnost srpsko-albanskih odnosa. Upravo zbog toga sam posetu započeo odlaskom na njegov grob - rekao je Meta.

Meta je priznao da između Beograda i Tirane postoje značajne razlike po pitanju statusa Kosova, ali je istakao da to ne sme ugroziti međusobnu saradnju na ostalim poljima.

- Na taj način ćemo pojačati i samu međuetničku saradnju i kontakte između Srba i Albanaca i na Kosovu, ali i drugde u regionu. Uprkos neslaganju po pitanju Kosova, Srbija i Albanija se slažu da je budućnost regiona u Evropskoj uniji i da sve razlike i neslaganja treba rešavati na evropski način - rekao je Meta.

Upitan o tome da li je sa predstavnicima vlasti na Kosovu razgovarao o svojoj poseti Beogradu, Meta je rekao da je sa Prištinom u stalnom kontaktu i da je poseta Srbiji naravno bila tema razgovora.

- Vlasti na Kosovu razumeju i podržavaju ovu posetu, jer je jasno da Albanija i Srbija imaju ključnu ulogu u procesu pomirenja Srba i Albanaca - rekao je on.

Dodao je da će u budućnosti dolaziti češće u Srbiju i da očekuje češće posete srpskih zvaničnika Albaniji.

Upitan o statusu albanske nacionalne manjine na jugu Srbije, Meta je rekao da je za njih do sada učinjeno mnogo, ali da Albanci na jugu Srbije "žive u teškim uslovima, kao uostalom i Srbi u nekim drugim regionima".

- To je zato što u našem regionu postoje vrlo siromašni predeli - objasnio je Meta, dodajući da je "zahvalan predsedniku Srbije Borisu Tadiću na svemu što radi na integraciji" Albanaca sa juga Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.