Srbija tražila izručenje Divjaka

Izvor: B92, 26.Mar.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tražila izručenje Divjaka

Beograd -- Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Austriji zahtev za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je rekla da je zahtev za izručenje Divjaka, upućen pre nekoliko dana, prenosi Srna.

Zahtev za izručenje Divjaka austrijskim vlastima uputila je i BiH 22. marta.

"Očekujem da će tužilaštva Srbije i BiH postići dogovor oko potpisivanja Sporazuma o ustupanju dokaza što može dovesti do još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće saradnje u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zločina, a samim tim uspostavljanju pomirenja u regionu", rekla je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču na zahtev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u martu 1992. godine, kada su ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. marta pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 evra, koja je plaćena iz budžeta Kantona Sarajevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.