Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prvi put na zasedanju NATO-a

Brisel -- Srbija je danas prvi put od ulaska u program NATO "Partnerstvo za mir" učestvovala na zasedanju političkog komiteta NATO-a.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer predsedavao je sastankom članica PFP i članica NATO u sklopu Evro-atlantskog saveta za partnerstvo.

Srbija će od sada moći da učestvuje u radu nekoliko desetina komiteta NATO kad se oni budu sastajali sa članicama PFP u okviru EAPC.

Posle pristupanja Srbije, Crne Gore i BiH PFP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošlog meseca, na takvim sastancima učestvuje 49 država - 26 članica NATO i 23 članice PFP.

Na današnjem sastanku EAPC je Srbiji, Crnoj Gori, i BiH je upućena dobrodošlica kao novim članicama, preneo je ambašador Milinković.

"Zahvalili smo za prijem i" - rekao je ambasador Srbije pri NATO Branislav Milinković - "istakli da naše učešće u Savetu i u Partnerstvu za mir predstavlja priliku da produbimo dobre odnose s NATO, ojačamo politički dijalog i konsultacije s Alijansom, ostvarimo saradnju koja bi dovela do poboljšanja reforme odbrane i doprinesemo stabilizaciji i saradnji u regionu".

Ambašador Srbije je na zasedanju naglasio značaj osnova na kojima počiva Partnerstvo za mir: poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta i statuta NATO.

"Istakli smo i spremnost za saradnju s Haškim tribunalom, kao i nužnost pronalaženja kompromisnog rešenja za budući status Kosova", izjavio je ambasador Milinković.

U raspravi je veliki broj članica EAPC istakao da su nove države u sastavu PFP deo evropske porodice naroda.

Oni su ih pozvali da koriste instrumente PFP i obećali pomoć u daljim integracijama. Milinković je dodao i da je više država podržalo uvodnu reč generalnog sekretara NATO i njegovo insistiranje na važnosti saradnje sa Sudom sa ratne zločine u bivšoj Jugosaviji.

Srbija će svakog meseca na sastancima EAPC učestvovati na ambasadorskom nivou, kao i na godišnjim sastancima ministara spoljnih poslova, odbrane i načelnika generalštabova.

Srpski diplomatski zvaničnici će od ove nedelje učestvovati i u radu političko-vojnih komiteta NATO za naučnu saradnju, javnu diplomatiju i planiranje civilne pomoći.

Učeštvovaće i u zasedanjima vojnih komiteta što znači da će vojna lica iz Srbije moći da rade na zajedničkim programima sa ostalim članicama PFP i NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.