Srbija posvećena EU, dijalogu i nepriznavanju KiM

Izvor: Studio B, 31.Avg.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posvećena EU, dijalogu i nepriznavanju KiM

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je danas, obraćajući se učesnicima Samita nesvrstanih u Teheranu, da je Beograd u potpunosti posvećen učlanjenju u Evropsku uniju.

Po njegpovim rečima  nova  će vlada nastaviti da produbljuje i aktivnu ulogu zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih.

Mrkić je učesnicima skupa - predstavnicima više od 120 zemalja - preneo i posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom, ali i poručio da Srbija nikada neće priznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nezavisno Kosovo.

"To će i ostati naš stav, ne samo zbog opasnosti koju kosovski separtisti predstavljaju za ustavni poredak Srbije, već i zbog toga što i unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja presedan koji će pristalice otcepljenja širom sveta moći da koriste", istakao je ministar.

Zahvaljujući većini članica Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale nezavisnost južne pokrajine, Mrkić je naglasio da je "Srbija čvrsto posvećena postizanju međusobno prihvatljivog rešenja za Kosovo".

"Ostajemo posvećeni pregovorima sa albanskim vlastima u pokrajini. Dijalog je jedini put za mir na Kosovu", naglasio je Mrkić.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na istragu o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je ukazao da će - ako istraga utvrdi tačnost Martijevih navoda - to predstavljati "potpuno novu kategoriju ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti".

U govoru na Samitu nesvrstanih, koji se danas završava u Teheranu, Mrkić se detaljno osvrnuo i na jednu od centralnih tema skupa - ulogu Ujedinjenih nacija i glavnih organa svetske organizacije.

"Potrebno je da postignemo konsenzus kako ćemo izvršiti reformu Saveta bezbednosti, ali i kako ćemo revitalizovati Generalnu skupštinu. Po mom mišljenju, pojačavanje njene uloge je potreba koja se ne može dovoditi u pitanje", naglasio je.

Mrkić je izrazio zadovoljstvo izborom bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine UN.

"Mnoge članice Pokreta nesvrstanih su dale svoj glas srpskoj kandidaturi. Dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost svakoj zemlji koja je dala svoje poverenje našoj sposobnosti da predsedavamo telom koje je u Milenijumskoj deklaraciji definisano kao 'glavni savetodavni, politički i reprezentativni organ Ujedinjenih nacija'", dodao je Mrkić.

Šef diplomatije je naglasio i da Srbija duboko poštuje nasleđe, dostignuća, fundamentalne vrednosti, principe i namene Pokreta nesvrstanih. Po njegovim rečima, zaključni dokument sa sastanka u Teheranu biće strateški šematski plan načina na koji bi se trebalo suočiti sa postojećim i dolazećim geopolitičkim izazovima.

"Da bi se to izvelo, potrebno je obnoviti strukture globalne vladavine, zato što se njihova infrastruktura nije mnogo promenila od vremena Hladnog rata", kazao je šef srpske diplomatije.

Dugoročni napori Pokreta nesvrstanih da se izbori sa ekonomskim problemima, takođe će, naveo je Mrkić, zahtevati podršku.

"U tom cilju, postojeće međunarodne ekonomske institucije potrebno je restruktuirati, kako bi se bolje reflektovala ekonomska realnost i u potpunosti sprovodilo pravo na razvoj za sve", rekao je on.

Mrkić je dodao da je svetu potrebno oslobađanje od nuklernog oružja i upotreba nuklearne energije u mirnodobske svrhe, kao i da je taj princip potrebno ostvariti u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i svim ostalim relevantnim institucijama.

Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije nastaviće da produbljuje svoju aktivnu ulogu u okviru Pokreta nesvrstanih i nizom bilateralnih sporazuma o saradnji.

"Mi se, na primer, nadamo da ćemo povećati broj školskih stipendija u okviru fonda 'World in Serbia', uz pomoć kojeg se na stotine mladih ljudi iz zemalja Pokreta nesvrstanih upisalo na Beogradski univerzitet", naveo je ministar.

Mrkić imao je na marginama Samita nesvrstanih imao i seriju bilateralnih susreta. Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Mrkić se juče i danas sastao sa ministrima spoljnih poslova ili visokim predstavnicima Rusije, Arapske lige, Irana, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Egipta, Alžira, Indije, Pakistana, Bangladeša, Indonezije, Australije, Švajcarske, Belorusije, Kube, Zambije, Namibije, Kuvajta, Kazahstana, Tadžikistana, Gane.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.