Srbija na Ekspo 2010

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Ekspo 2010

ŠANGAJ - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas FoNetu u Šangaju da će Srbija 2010.godine učestvovati na Svetskoj izložbi Ekspo u ovom kineskom gradu i najavio da će o tome, kao i o mogućnostima investiranja u Srbiju, razgovarati sa predstavnicima velikih šangajskih kompanija i gradskim rukovodstvom.

Tadića su domaćini informisali o organizaciji izložbe Ekspo 2010, na kojoj se predstavljaju ekonomski snažne, ali perspektivne i zemlje interesantne za strana ulaganja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Povodom zvaničnog kineskog poziva Srbiji da, kao strateški partner, učestvuje na ovoj izložbi, Tadić je istakao da će se Srbija, u okviru svojih mogućnosti, predstaviti kao moderna zemlja duge kulture i tradicije, koja se intenzivno izgrađuje i pruža velike mogućnosti za razvoj biznisa i proizvodnje.

Nema dileme da će mnogi kreativni ljudi doprineti originalnom nastupu Srbije na Ekspo 2010, naglasio je Tadić, dodajući da "nećemo moći da se poredimo sa drugim zemljama novcem koji ćemo investirati u taj nastup, ali ćemo svakako idejama moći da se takmičimo na ovoj manifestaciji svih nacija i država sveta".

"Bitno je pokazati naš identitet i domete naše kulture, ono što je u arheološkom smislu bitno za čitav svet, a nalazi se na teritoriji Srbije, kao i njene potencijale razvoja, koji nisu zanemarljivi", rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, za svaku državu i naciju je bitno da bude na jednoj takvoj manifestaciji, kao što je EXPO 2010, jer je to prilika da se vidi ko je dokle stigao, ko je šta uradio i "zbog čega smo i mi bitni za svet".

"Verujem da će naši građani biti ponosni kada budu videli kako će Srbija nastupiti na izložbi Ekspo", istakao je Tadić.

On je najavio da će u Šangaju razgovarati sa još jednim brojem kineskih kompanija, koje će, kroz predstavljanje

Srbije, pokušati da privuče da "investiraju u proizvodnju i otvaranje novih radnim mesta u našoj zemlji", ocenjujući da "Srbija pruža mnoštvo mogućnosti da pokrenemo poslovne aranžmane na obostranu korist".

Tadić je u Šangaju, zajedno sa ostalim članovima delegacije Srbije, u kojoj je i ministar ekonomije i regionalnog

razvoja Mlađan Dinkić, posetio televizijski Toranj orijentalnog bisera, sa 468 metara treću najvišu građevinu

tog tipa u svetu.

Sa vidikovca na visini od 263 metra Tadiću je predstavljena topografija ovog ultramodernog kineskog megalopolisa sa 18 miliona stanovnika, a potom je posetio i Šangajski muzej urbanog istorijskog razvoja.

Delegacija Srbije, koju Tadić predvodi u višednevnog državnoj poseti Kini, obišla je i Izložbenu dvoranu urbanog

planiranja Šangaja, u kojoj je postavljena ogromna maketa celog grada, u razmeri 1:500.

Za goste iz Srbije, koju u Šangaju borave u organizaciji kineske države, priređena je i izuzetno atraktivna

virtuelna trodimenzionalna prezentacija grada.

Videti ono što su za 20 godina, sa ledine, uradili jedna zemlja i jedan grad, pretvarajući je u najveći poslovni

centar sveta, kako je naglasio Tadić, pokazuje šta sve može da se uradi, ako se dobro planira, brzo i kvalitetno radi.

Ne bismo trebali da jadikujemo i očajavamo zbog onoga što se nama događalo u proteklih 20 godina, posebno što ne krećemo sa ledine i praznog prostora, već imamo i određenu osnovu, rekao je Tadić.

"Možemo mnogo toga da uradimo u narednih 20 godina, ako budemo radili svakog dana i svakog minuta", zaključio je Tadić.

Koktel u čast Tadića

Generalni konzulat Srbije u Šangaju priredio je danas koktel u čast posete predsednika Srbije Borisa Tadića, koji na čelu delegacije Srbije boravi u višednevnoj državnoj poseti Kini.

Koktelu su prisustvovali predstavnici poslovne zajednice Šangaja i srpske dijaspore koja živi u ovom kineskom gradu.

Predsednik Srbije je juče, trećeg dana zvanične posete Kini, boravio u Sijanu, drevnoj kineskoj prestoni i glavnom gradu provincije Šansi, gde se sastao sa njenim viceguvernerom Džao Dženg Jungom i posetio kulturno-istorijske znamenitosti drevne kineske prestonice.

Šansi, sa oko 37 miliona stanovnika, ima velike privredne potencijale, razvijenu elektronsku i kompjutersku industriju i značajne energetske rezerve, a Tadić je sa lokalnim zvaničnicima, između ostalog, razgovarao o mogućnostima uspostavljanja saradnje srpskih instituta i poljoprivrednika te provincije.

Tadić je u Sianu posetio budističku Pagodu velike divlje guske iz 7. veka, kao i muzej u kome su izloženi ratnici od terakote, statue koje su otkrivene u grobnici ujedinitelja kineskog carstva, imperatora Ćin Šihuanga.

Predsednik Srbije je prva dva dana boravka u Kini iskoristio za susrete sa najvišim zvaničnicima te države, sa kojima je razgovarao o uspostavljanju srpsko-kineskog strateškog partnerstva i mogućnostima proširenja ekonomske saradnje.

Tadić je u petak razgovarao sa premijerom Kine i predsednikom kineskog parlamenta Ven Điabaom i Vu Banguom, a dan ranije sa domaćinom, predsednikom Hu Đintaom, sa kojim je dogovorio uspostavljanje strateškog partnerstva dveju država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.