Srbija - članica Unije evropskih federalista

Izvor: Glas javnosti, 02.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - članica Unije evropskih federalista

BRISEL - UEF Srbija saopštila je da je primljena u punopravno članstvo Unije evropskih federalista (UEF) jednoglasnom odlukom Fedederalnog komiteta UEF i tako postala 21. evropska sekcija UEF i prva na zapadnom Balkanu.

UEF Srbija je do sada bila sekcija kandidatkinja za članstvo, a pristupanjem, na sednici održanoj 30. oktobra u Briselu, preuzela je prava i obaveze koji proizilaze iz punopravnog članstva, navodi se u saopštenju.

Članstvo podrazumeva pravo predlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rezolucija i drugih odluka, učešće u donošenju odluka, kao i pravo delegata i članova da učestvuju u radu organa UEF. Unija evropskih federalista je osnovana 1946. u Parizu, kao nadnacionalna nevladina organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope.

Članovi pokreta su 65 članova Evropskog parlamenta iz četiri različite političke grupacije i 20 država članica Evropske unije.

Predsednik UEF Endrju Daf rekao je da Evropski federalsiti srdačno dočekuju srpske kolege u porodicu političkih aktivista. Ovaj korak vodi Srbiju bliže njenom ispavnom članstvu u snažnoj i efikasnoj Evropskoj uniji, koja će ispuniti očekivanja progresa i bezbednosti u okviru živog demokratskog okvira, koji prevazilazi stare nacionalne države evropske nesrećne prošlosti, naglasio je Daf.

Ovo članstvo je važan doprinos evropskoj integraciji Srbije i proces koji ne obuhvata samo posao koji bi trebalo da uradi država, već i političke partije, pokreti, organizacije civilnog društva, građani, napomenuo je predsednik UEF Srbija Marko Vujačić.

Članstvo omogućava, istakao je Vujačić, pristup još jednom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, prezentovati politika, pozicija i težnja Srbije da postane članica EU.

Srbija je primljena i u evropsko udruzenje pisaca uz vetar

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.