Srbija će biti regionalni lider

Izvor: Politika, Tanjug, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će biti regionalni lider

Ispunjeni uslovi Evropske komisije za ukidanje viza, ocenio je italijanski ministar spoljnih poslova na sastanku sa kolegama iz Rumunije i Srbije

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini i i rumunski Kristijan Dijakonesku sastali su se juče u Beogradu sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Glavna tema trilateralnog sastanka šefova diplomatija Srbije, Italije i Rumunije bile su evropske integracije Srbije i liberalizacija viznog režima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao i jačanje privredne i trgovinske saradnje između tri zemlje.

Sastanak je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić koji je rekao da će Srbija u godinama koje predstoje biti regionalni lider u sprovođenju unutrašnjih reformi i ostati ključni činilac političke i bezbednosne stabilnosti na Balkanu. „Evrointegracije ostaju ključni strateški cilj Srbije. Sve države zapadnog Balkana suočavaju se sa zastojem u proširenju EU. Ta činjenica nas ne raduje, ali ne sme uticati na reforme u Srbiji i želim da uverim sve da ćemo nastaviti sa reformama”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je zapadni Balkan neodvojivi deo Evrope i jedan od ključnih činilaca evropskog identiteta i da je zato teško objasniti to što žitelji regiona danas ne mogu da putuju bez viza u zemlje EU. „Veoma je teško objasniti građanima Srbije da 20 godina nakon vremena kada im nisu bile potrebne vize, danas, kada imaju demokratski poredak, njima jesu potrebne vize za putovanje u zemlje EU. Došao je trenutak da se poslednja sankcija prema građanima i državama regiona ukine. Ne želim da licitiram terminima, ali realistično vreme je kraj ove i početak sledeće godine”, kazao je Tadić.

Predsednik je, osvrćući se na saradnju sa Haškim tribunalom, istakao da vlasti u Beogradu na tu saradnju ne pristaju pod pritiscima, već zato što u Srbiji postoji duboko uverenje da je ona deo vrednosnih reformi. On je, takođe, istakao značaj regionalne solidarnosti u uslovima svetske ekonomske krize i ukazao da je ekonomska kriza jedno od najvećih iskušenja s kojima se danas suočavaju zemlje kako regiona, tako i EU, zbog čega je vrlo važna njihova saradnja posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je, u intervjuu Tanjugu, uoči posete Srbiji, izjavio da su odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju „nešto što se više ne može odlagati”.„Čvrsto verujem da EU treba da prepozna i prihvati pozitivne signale koji su poslednjih meseci stizali iz Srbije i da što pre kruniše njen napor da dobije status kandidata za članstvo u EU,” rekao je Fratini.

Kada je reč o stavljanju Srbije na „belu šengensku listu”, italijanski ministar smatra da je „Srbija ispunila uslove Evropske komisije za ukidanje viza”, i da treba da dobije viznu liberalizaciju u 2009. godini.„Italija će učini sve što je moguće kako bi Srbija u 2009. godini postigla taj cilj”, rekao je Franko Fratini.

Šef italijanske diplomatije je dodao da je još jedan cilj njegove posete Beogradu da „zajedno sa Srbijom i Rumunijom podstaknemo integrisani ekonomski razvoj regiona na dobrobit svih koji u njemu žive”.

Tanjug

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.