Fratini i Dijakonesku podržavaju evrointegracije Srbije

Izvor: S media, 08.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini i Dijakonesku podržavaju evrointegracije Srbije

Italija i Rumunija se zalažu za ubrzavanje procesa evropskih integracija Srbije i za liberalizaciju viznog režima do kraja godine, izjavili ministri spoljnih poslova tih zemalja, Franko Fratini i Kristijan Dijakonesku.

U saopštenju posle sastanka šefova diplomatija Italije, Rumunije i Srbije u Palati Srbija naglašava se da je neophodno da privremeni sporazum Srbije i EU odmah stupi na snagu, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez daljeg odlaganja do kraja juna, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da EU Srbiji treba da garantuje status kandidata što je pre moguće.

Fratini je posle trilateralnog sastanka kazao da je u intersu svih da Srbija što pre postane deo EU, jer, kako je rekao, nije prihvatljivo da ostane mimo evropskih integracija.

Italija veruje da Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, rekao ministar spoljnih poslova Italije Franko Frantini, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i njegovim rumunskim kolegom Kristijanom Dijakoneskuom i dodao da vizna liberalizacija za gradjane Srbije treba da postane realnost do kraja ove godine.

Ministar Fratini je rekao da će Italija svoj stav po kojem Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom "staviti na sto" tokom junskog sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije i zasedanja Evropskog saveta.

Rumunski šef diplomatije rekao je da važno da Srbija postane članica EU i podvukao značaj reke Dunav kao važnog činioca za strateško ekonomsko i socijalno povezivanje.

On je podvukao značaj reke Dunav kao važnog činioca za strateško ekonomsko, socijalno i kuturno povezivanje.

"Mi takodje želimo da učestvujemo u regionalnim projektima, da gradimo mostove, unapredimo sposobnost da prihvatimo sredstva iz evropskih fondova, uzimajući u obzir da je saradnja u saobraćaju izmedju Rumunije i Srbije jedna od najuspešnijih u regionu", naglasio je šef rumunske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je zadovoljstvo što i Rumunija i Italija snažno podržavaju evropski put Srbije i zahvalio kolegama što će se i na sastanku u Briselu 15. juna založiti za ukidanje viza za gradjane Srbije.

Jeremić je istakao i da je sa svojim kolegama razgovarao i o Kosovu i da je zaključeno da razlike koje oko tog pitanja postoje ne smeju biti prepreka integracijama Srbije ka EU.

On je istakao i da je sa dvojicom ministara spoljnih poslova razgovarao i o Dunavskoj inicijativi.

Trojica ministara potpisala su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da bi Evropska unija trebalo što pre da dodeli Srbiji status kandidata za ulazak u Uniju, kao i da bi Prelazni sporazum trebalo da bude sproveden odmah, dok bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo da se ratifikuje do kraja juna.

Fratini je uoči posete Srbiji, izjavio da su odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "nešto što se više ne može odlagati".

"Čvrsto verujem da EU treba da prepozna i prihvati pozitivne signale koji su poslednjih meseci stizali iz Srbije i da što pre kruniše njen napor da dobije status kandidata za članstvo u EU," rekao je Fratini.

Kada je reč o stavljanju Srbije na belu šengensku listu, italijanski ministar smatra da je "Srbija ispunila uslove Evropske komisije za ukidanje viza," i da treba da dobije viznu liberalizaciju u 2009.godini.

"Italija će učini sve što je moguće kako bi Srbija u 2009. godini postigla taj cilj. Vreme je da srušimo barijeru izmedju stanovništva Balkana i EU. Taj cilj je centralna stavka mog plana od osam tačaka," podsetio je italijanski ministar.

Šef italijanske diplomatije je rekao da je još jedan cilj njegove posete Beogradu da "zajedno sa Srbijom i Rumunijom podstaknemo integrisani ekonomski razvoj regiona na dobrobit svih koji u njemu žive".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.