Srbi iz regiona na konferenciji u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz regiona na konferenciji u Beogradu

BEOGRAD -

Politički predstavnici srpskog naroda u državama Balkana okupili su se danas u Beogradu na trećoj konferenciji "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona", na kojoj je premijer Srbije Mirko Cvetković poručio da je zadatak političkih elita da učine sve kako bi se ovoj i budućim generacijama omogućio život bez etničkih razmirica i ekonomski prosperitet.

Cvetković je, otvarajući konferenciju na kojoj učestvuju predstavnici Srba iz Albanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Makedonije, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore, istakao da je, nakon turbulentne prošlosti u kojoj su međuetnički sukobi u regionu bili česti, došlo vreme da se sva sporna pitanja rešavaju dijalogom.

"Perspektive srpskog naroda u regionu mogu biti sigurne samo ako svi zajedno idemo putem mira, ukoliko uspostavimo evropske standarde jednakosti i ravnopravnosti, otvorimo i zaokružimo proces pomirenje. Srbiji pripada uloga razvojnog motora regiona i faktora stabilnosti. Važan deo tog procesa su Srbi koji žive u državama regiona", rekao je Cvetković.

Srbija, kako je istakao, nastoji da očuva autentičnost, raznolikost i kulturno istorijsku baštinu svog naroda u regionu, i to čini na način koji je u skladu sa najboljim standardima EU.

Cvetković je, takođe, primetio da je zbog važnosti ovog pitanja neophodno da se u rešavanje problema Srba u regionu uključe i ministarstva spoljnih poslova, kulture, prosvete i ekonomije.

Premijer je izrazio očekivanje da će u što kraćem roku biti ubrzan proces zaključivanja, potpisivanja i ratifikovanja sporazuma o zaštiti prava nacionalnih zajednica, te sporazuma o naučno-tehničkoj i kulturno-prosvetnoj saradnji sa državama sa kojima Srbija nema takve sporazume.

"Treba da budete lojalni građani država u kojima živite jer ćete na taj način biti najbolji ambasadori koji popravljaju imidž Srbije u svetu. Kao država mi cemo i dalje nastaviti da podržavamo i podstičemo sve aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Srba u region. To je naše pravo, ali i obaveza", zaključio je Cvetković.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković je istakao da je Srbija, kao najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona, svesna svoje odgovornosti za stabilnost Balkana, i da zato nastoji da bude glavni promoter politike dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

"U tom smislu za nas su od strateške važnosti najbolji mogući politički i ekonomski odnosi sa svim susedima. Iskreno se zalažemo za regionalnu standardizaciju i harmonizaciju, ne samo zakonodavstva koje reguliše položaj nacionalnih zajednica, već i za punu primenu tih standarda u praksi", kazao je Srećković.

Ministar je podsetio da je Srbija za politiku prema manjinskim nacionalnim zajednicama dobila najviše ocene relevantnih međunarodnih institucija, i da, stoga, očekuje da države regiona u odnosu prema srpskom zajednici sprovode iste principe.

Srećković je naglasio da Srbija, kao demokratska država, poštuje međunarodno pravo i suverenitet svih suseda, ali da svoje nacionalne interese brani na legitiman način tako što pruža podršku Srbima u regionu.

Današnje savetovanje je, kako je rekao, usmereno u pravcu zajedničke evropske perspektive i budućeg života celokupnog srpskog naroda iz regiona u Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Sporna pitanja rešavati dijalogom"

Izvor: B92, 27.Apr.2012

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković kaže da je zadatak političkih elita da učine sve kako bi se omogućio život bez etničkih razmirica i ekonomski prosperitet...On je, otvarajući konferenciju "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona", na kojoj učestvuju predstavnici Srba iz Albanije,...

Nastavak na B92...

Čuvati srpski kao evropski identitet

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2012

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da je od posebnog značaja da se Srbima u regionu omogući ostvarenje punih ljudskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i vjerskih prava u državama u kojima žive, te poručio Srbima u regionu da budu lojalni građani država u kojima žive.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Cvetković: Omogućiti život bez etničkih razmirica

Izvor: Studio B, 27.Apr.2012

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio da je zadatak političkih elita u zemljama regiona da učine sve kako bi se ovoj i budućim generacijama omogućio život bez etničkih razmirica, ali i ekonomski prosperitet i suštinska saradnja...Vlada Srbije je osnovni pokretač regionalne saradnje na svim...

Nastavak na Studio B...

Počinje Smotra izviđača Beograda

Izvor: Blic, 28.Apr.2012, 13:45

Smotra izviđača Beograda “Ada 2012”, na kojoj će učestvovati više od 800 izviđača, počinje danas i trajaće do 1. maja na terenima Ade Ciganlije, najavio je Savez izviđača Beograda...Na smotri će učestvovati više od 700 izviđača i planinki iz Beograda, kao i 100 izviđača iz drugih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.