Srbi iz Prilužja: Peticija protiv gradnje mosta

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Prilužja: Peticija protiv gradnje mosta

Srbi iz Prilužja počeli su danas potpisivanje peticije protiv gradnje mosta na Sitnici, koji bi povezao albanska sela sa magistralnim putem Priština - Mitrovica. Peticiju će uputiti Ujedinjenim nacijama, KFOR-u i vlastima opštine Vučitrn.

Više stotina žitelja mesta Prilužje kod Vučitrna i danas su se, treći dan za redom, okupili da izraze neslaganje s gradnjom mosta na Sitnici kojim bi Albanci iz naselja podno Čičavice prolazili kroz njihovo selo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do magistralnog puta Priština-Mitrovica.

Meštani Prilužja su sinoć formirali krizni štab, a danas su počeli da potpisuju peticiju za prekid gradnje mosta ili njegovo izmeštanje, severnije prema Vučitrnu.

Peticijom će se obratiti Ujedinjenim nacijama, KFOR-u i vlastima opštine Vučitrn.

Vesna Pešić: Prihvatiti specijalni status za sever Kosova

Vlаdа Srbije: Priština onemogućava slobodu kretanja

Galuči: Kfor na severu Kosova prekršio svoj mandat

Srbi u Prilužju strahuju da će, kako kažu, ako Albancima bude omogućeno da prolaze njihovim selom, dolaziti do provokacija i ugrožavanja bezbednosti.

Predsednik opštine Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Srbije, Zoran Rakić izjavio je Tanjugu da je krizni štab odlučio da protesti zbog gradnje mosta budu nastavljeni i narednih dana, a svoje zebnje su preneli i komandantu Kfora Erhardu Bileru pre nekoliko dana.

Komandant KFOR-a je najavio da je spreman da na području tog sela obezbedi stalno prusustvo vojne patrole. Srbi su od komandanta KFOR-a zatražili da obustavi gradnju mosta ili da se most izmesti severno prema Vučitrnu.

Biler je meštanima Prilužja rekao da nije u stanju da spreči gradnju mosta.

U opštini Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Kosova, kažu da ne razmišljaju o prestanku gradnje mosta.

U Prilužju živi oko 2.500 Srba, a u selima koja se nalaze s druge strane reke Sitnice živi više hiljada Albanaca. Most preko Sitnice srušen je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

RadioKiM

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.