Sporazum Kine i Srbije

Izvor: B92, 20.Avg.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Kine i Srbije

Peking -- Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić i kineski ministar trgovine Čen Deming potpisali su sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Ceremoniji u zgradi kineskog parlamenta prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Kine Hu Đintao. Prethodno su se predsednici Boris Tadić i Hu Đintao saglasili da produbljivanje prijateljskih odnosa i uspostavljanje strateškog partnerstva predstavlja zajedničku težnju dva naroda i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to od suštinskog interesa za obe države.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka navodi se da su dvojica predsednika postigla široki konsensus o daljem jačanju saradnje Srbije i Kine u raznim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Sporazumom o strateškoj saradnji Kina će postati ključni partner Srbije u Aziji, rekao predsednik Srbije u Pekingu na zasedanju Trgovinsko-investicionog foruma. On pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju i založio se za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Kine.

"Naša Vlada je spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji u iznosu od milijardu evra. Samo u Beogradu planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova most Zemun - Borča biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine" rekao je Tadić.

On je ocenio da su ovo istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje njen ključni strateški partner na azijskom kontinentu i istakao da bi mnoge zemlje u svetu danas rado menjale mesto sa Srbijom i potpisale sa Kinom sporazum ovakvog značaja.

"Zadovoljan sam što imamo priliku da to učinimo, u trenutku kada se svetska geopolitička situacija menja i redefiniše”, rekao je Tadić, koji je naglasio da strateško partnerstvo Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje.

Prema rečima Tadića, ono je bazirano i na principijelnom stavu Srbije o ”jednoj Kini” i na podršci koju Kina daje naporima Srbije da, mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji.

"Želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike, Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac - Peking", poručio je Tadić.

Ocenjujući da će Kina u narednim godinama preuzeti jednu od dominantnih uloga u svetskoj ekonomiji i međunarodnoj politici, Tadić je rekao da dve zemlje nemaju nijedno otvoreno pitanje.

"Zahvalni smo na principijelnoj podršci NR Kine naporima da očuvamo naš teritorijalni integritet i veoma cenimo što je Kina podnela svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu oko ocene legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naglasio je Tadić i potvrdio da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i da takav njen pristup neće biti promenjen.

Osim političkih odnosa koji su na najvišem nivou, napomenuo je Tadić, "Srbija želi da ekonomske odnose sa prijateljskom Kinom umnogome poboljša i veoma je zainteresovana za jačanje i unapređenje privrednih veza".

Što se tiče stranih investicija, istakao je Tadić, one su sigurne i Srbija je "politički stabilna zemlja, što je veoma važno za strana ulaganja".

Tadić je podsetio da je Srbija trajno opredeljena za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, za ubrzanje procesa evropskih integracija, kao i za sprovođenje reformi neophodnih da se njen pravni poredak i privredni sistem približe standardima EU.

"Centralni geopolitički položaj Srbije na Balkanu čini je mestom saradnje svih zemalja našeg regiona", dodao je Tadić,i napominjući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima ugovor sa EU, ali i sa Ruskom federacijom, Turskom, Belorusijom, kao i sa regionom CEFTA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić danas sa kineskim predsednikom

Izvor: 24sata, 20.Avg.2009

Tadić predvodi delegaciju Srbije u kojoj su još potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Nastavak na 24sata...

Tadić pozvao Kineze da ulažu u Srbiju (VIDEO)

Izvor: Mondo, 20.Avg.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas u Pekingu kineske kompanije da ulažu u Srbiju

Nastavak na Mondo...

Tadić pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju

Izvor: NaDlanu.com, 20.Avg.2009

PEKING/BEOGRAD, 20. avgusta 2009. (Beta/FoNet

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić u poseti Kini

Izvor: RTS, 20.Avg.2009

Predsednici Srbije i Kine Boris Tadić i Hu Đintao postigli u Pekingu dogovor o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje u cilju daljeg unapređenja bilateralnih odnosa i posebno ekonomske saradnje. Potpisan okvirni sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Tadić...

Nastavak na RTS...

Tadić nastavlja posetu Kini

Izvor: RTV Pink, 21.Avg.2009, 15:38

Tadić će se sresti u Pekingu sa kineskim premijerom Ven Đabaom. . . Drugog dana posete Kini, predsednik Boris Tadić razgovaraće sa kineskim premijerom Ven Đabaom, kao i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom. Tadić obišao Kineski zid. Prvog dana posete dogovoreno strateško...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.