Kinesko-srpski odnosi na vrhuncu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2009, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesko-srpski odnosi na vrhuncu

PEKING - "Ovo je vrhunac naših političkih odnosa u njihovom čitavom istorijatu", izjavio je danas u Pekingu predsednik Srbije Boris Tadić, povodom strateškog partnerstva sa Kinom i ocenio da dve zemlje, kada je reč o političkim pitanjima, uključujući i teritorijalni integritet, imaju identične stavove.

Predsednik Hu Đintao i ja smo praktično imali identičnost u stavovima o svim političkim pitanjima, i kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procesu pred Međunarodnim sudom pravde, naglasio je Tadić.

Iz projekta u projekat

On je ocenio da Kina postaje četvrti stub spoljne politike Srbije, posle Brisela, Moskve i Vašingtona.

"Dobro je imati za partnera jednu tako moćnu zemlju, stalnu članicu Saveta bezbednosti, i jednu tako snažnu ekonomiju", rekao je Tadić, objašnjavajući da se Kina ubraja među ključne faktore međunarodnih ekonomskih odnosa.

"Kina će u narednih 10 do 15 godina zauzeti vodeće mesto u svetu u određenim ekonomskim oblastima", predočio je Tadić i istakao da je sa predsednikom Hu Đintaom otvorio i pitanje mogućih investicija u Srbiji, proizvodnje u Srbiji i transfera tehnologije, o čemu će sutra razgovarati i sa kineskim premijerom.

"Na tome se i zasniva ideja o slobodnoj bescarinskoj industrijskoj zoni na Dunavu", precizirao je Tadić i izrazio nadu da će taj projekat ugledati svetlost dana, posebno što je kineska strana za njega pokazala veliko interesovanje.

"Ali, ne treba slaviti pre vremena, treba biti suzdržan", poručio je Tadić i preneo da je sa kineskom stranom dogovoreno da se ide iz projekta u projekat.

Stratregijsko partnerstvo

U cilju daljeg sveobuhvatnog unapređenja bilateralnih odnosa, Srbija i Kina su odlučile da uspostave strategijsko partnerstvo, ističe se u zajedničkoj Izjavi dve zemlje, koju su predsednici Hu Đintao i Boris Tadić dogovorili danas na sastanku u Pekingu.

U Izjavi se ističe da su Đintao i Tadić obavili "iscrpnu razmenu mišljenja u otvorenoj prijateljskoj atmosferi i postigli široki konsenzus o daljem jačanju i produbljivanju uzajamno korisne saradnje između Srbije i Kine u raznim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa".

Potvrđene politike celovitosti obe zemlje

Dve strane su istakle da "tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Kine predstavlja zajednički stvorenu vrednu tekovinu dva naroda, što je čvrsta osnova za dalje jačanje bilateralnih odnosa" i naglasile da različito istorijsko nasleđe, društveni sistem, ideologije i modeli razvoja ne predstavljaju prepreku razvoju međudržavnih odnosa.

Srbija i Kina ističu da širenje i produbljivanje tradicionalnog prijateljskih odnosa predstavlja zajedničku težnju njihovih naroda, da je suštinski interes dve zemlje, i da će doprineti unapređenju harmonije u svetu, navodi se u Izjavi i naglašava da su, "u cilju daljeg sveobuhvatnog unapređenja bilateralnih odnosa, dve strane odlučile da uspostave strategijsko partnerstvo".

Srbija i Kina će nastaviti da jačaju i obogaćuju dijalog na svim nivoima, unapređuju razmenu i saradnju vlada, parlamenata i partija, u cilju stalnog produbljivanja političkih odnosa koje karakterišu uzajamno poverenje i ravnopravnost.

U Izjavi se ističe i da je "srpska strana ponovo potvrdila svoju privrženost politici jedne Kine, priznajući da u svetu postoji samo jedna Kina, da je Vlada Narodne Republike Kine jedina zakonita vlada koja predstavlja celu Kinu, kao i da je Tajvan neotuđivi deo Kine".

Srbija neće uspostavljati zvanične odnose, niti obavljati zvanične razmene sa vlastima u Tajvanu, protivi se svakom obliku "nezavisnosti Tajvana" i podržava ponovno ujedinjenje Kine mirnim putem, napominje se u Izjavi.

Kineska strana, dodaje se u Izjavi, uvažava opredeljenje srpskog naroda u pogledu razvojnog puta zemlje u skladu sa unutrašnjim uslovima, razume napore Srbije da se integriše u evropsku porodicu i ceni politiku Srbije usmerenu na razvijanje prijateljskih odnosa sa susedima, njeno zalaganje za stabilnost i razvoj balkanskog regiona, kao i aktivno unapređenje regionalne saradnje.

Kako se naglašava u Izjavi, "kineska strana je ponovo potvrdila poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije" i smatra da je "najbolji način rešavanja pitanja Kosova da se izradi plan koji bi bio prihvatljiv za obe strane, putem dijaloga i pregovora između Vlade Srbije i vlasti Kosova, u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN i odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao i u okviru međunarodnog prava".

Jednostrana akcija neće doprineti rešavanju ovog pitanja, ocenjuje se u Izjavi i navodi da bi međunarodna zajednica trebalo da stvori povoljne uslove za rešavanje ovog pitanja.

Unapređenje ekonomske saradnje

"Dve strane su izrazile spremnost da se maksimalno založe za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene, povećanje međusobnih investicija, postizanje kontinuiranog i stabilnog bilateralnog trgovinskog rasta i postepeno unapređenje ravnoteže u bilateralnoj trgovinskoj razmeni kroz razvoj u skladu s principom ravnopravnosti, uzajamne koristi, reciprociteta i rezultata kojima će obe strane biti zadovoljne", stoji u Izjavi.

Prema Izjavi, "dve strane će prepustiti vodeću ulogu svojim odgovarajućim vladinim resorima, kao i Mešovitoj komisiji za ekonomsku i trgovinsku saradnju, i podsticati preduzeća dve zemlje na saradnju".

"Dve strane su se saglasile da će podržavati preduzeća dveju zemalja da ubrzaju saradnju u oblasti izgradnje mostova, elektrana, puteva i drugih infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao i da će se aktivno zalagati da ojačaju saradnju preduzeća u prioritetnim oblastima, kao što su komunikacije, petrohemijska industrija, energetika, visoke i nove tehnologije, industrijska proizvodnja i prehrambena industrija", ističe se u Izjavi.

Kina i Srbija će "proširiti svoju tradicionalnu kulturnu, prosvetnu, sportsku, naučnu i tehnološku, kao i vojnu i policijsku saradnju, produbiti razmenu u prioritetnim oblastima kao što su turizam, civilno vazduhoplovstvo, zdravstvo, radio i televizija i ostala sredstva informisanja, i podsticaće prijateljsku komunikaciju među mladima i nevladinim organizacijama dve zemlje".

Izražavajući spremnost da se maksimalno založe za uspeh Festivala kineske kulture u Srbiji ove jeseni, dve strane će podržati gradove Peking i Beograd da budu domaćin aktivnostima u čast obeležavanja tridesetogodišnjice njihovog bratimljenja.

Dve strane su privržene ciljevima i principima Povelje UN i podržavaju vodeću ulogu UN u očuvanju mira i bezbednosti u svetu, podsticanju zajedničkog razvoja i mirnog rešavanja međunarodnih sporova, kao i rešavanja zajedničkih problema s kojima se čovečanstvo suočava, i zalažu se za jačanje uloge i autoriteta UN i Saveta bezbednosti, kao i poštovanje različitosti civilizacija i modela razvoja u svetu.

Kako se ističe u Izjavi, dve strane su spremne da jačaju međusobnu saradnju, u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija, blagovremeno obavljaju razmenu mišljenja i konsultacije o međunarodnim pitanjima od uzajamnog interesa, kao i da se zajedno zalažu za izgradnju harmoničnog sveta, trajnog mira i opšteg prosperiteta.

Ukazujući da svetska finansijska kriza ozbiljno utiče na ekonomski razvoj i život ljudi u zemljama širom sveta, dve strane smatraju da bi međunarodna zajednica trebalo dalje da jača koordinaciju u pogledu makroekonomske politike, da se suprotstavlja trgovinskom protekcionizmu, da produbljuje saradnju u oblasti finansijske regulative, podstiče što skoriji oporavak svetske privrede, svede na najmanju meru štetu koju je kriza nanela zemljama u razvoju, kao i da zajednički odgovori na ovaj globalni izazov, navodi se na kraju Zajedničke izjave Srbije i Kine.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i kineski ministar trgovine Čen Deming potpisali su danas, u ime vlada dveju zemalja, okvirni sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Prvog dana posete Kini, Tadić se na zasedanju Trgovinsko - investicionog foruma založio za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Kine.

"Osim političkih odnosa koji su na najvišem nivou, Srbija želi da ekonomske odnose sa prijateljskom Kinom umnogome poboljša i veoma smo zainteresovani za intenziviranje i unapređenje privrednih veza. A današnji susret je dokaz da je to i zajedničko opredeljenje", rekao je Tadić, navodi se u govoru dostavljenom agenciji Beta.

On je ocenio da će dobri bilateralni odnosi dve zemlje biti potvrđeni potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji, čime će Kina postati ključni strateški partner Srbije na azijskom kontinentu.

Tadić je kazao da je Vlada Srbije među prvim u jugoistočnoj Evropi preduzela ozbiljne i obimne mere za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize. Naveo je da su strane investicije u Srbiji sigurne i da "strane kompanije koje su investirale u Srbiju i dalje dobro rade".

"Neke od vaših kompanija, kao što su Huavei i ZTE već su prisutne i takođe uspešno posluju u Srbiji. To je dobar pokazatelj i mi želimo da i druga preduzeća koja su danas ovde dođu i investiraju u Srbiju", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija "trajno opredeljena za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, za ubrzanje procesa evropskih integracija" i da će u budućnosti Kina u Srbiji imati "velikog prijatelja u EU".

Ocenio je da je Srbija usled centralnog položaja na Balkanu "mesto saradnje svih zemalja regiona", kao i da "ima i privilegiju da se nalazi na panevropskom transportnom Koridoru 10 i na najvećem evropskom rečnom Koridoru 7, koji spaja Severno i Crno more što otvara brojne privredne i transportne potencijale".

"Kao nov vid saradnje naše dve privrede predlažemo izgradnju nove moderne luke na Dunavu i bescarinske zone za proizvodne aktivnosti kineskih kompanija", naveo je Tadić.

Investicije, između ostalog, u velike infrastrukturne projekte, predstavljaju jedan od ključnih ciljeva ekonomskog programa Vlade Srbije, rekao je Tadić dodajući da će sporazum vlada Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture umnogome unaprediti saradnju dve zemlje u tom domenu.

Kinezi će graditi u Srbiji

"Srbija će u narednom periodu biti veliko gradilište. Naša vlada je spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji, u iznosu od milijardu evra. Samo u Beogradu i okolini planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova, most Zemun-Borča, biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine", rekao je on.

Tadić je rekao da strateško partnerstvo Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje i da je ono, između ostalog, zasnovano na principijelnom stavu Srbije o "jednoj Kini" i na podršci koju Peking daje naporima Beograda da mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani integritet na Kosovu.

"Posebno želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike - Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac - Peking", rekao je Tadić, i dodao da Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.