Skupština završila načelnu raspravu

Izvor: B92, Beta, 13.Jul.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila načelnu raspravu

Beograd -- Skupština Srbije završila je objedinjenu načelnu raspravu o četiri zakonska predloga, među kojima su i izmene Zakona o radu, a zasedanje se nastavlja u sredu.

Među zakonima o kojima je danas raspravljano su: Predlog zakona o budžetskom sistemu, izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama i o davanju garancije Srbije Marfin banci po zaduženju javnog preduzeća Putevi Srbije.

U današnjoj raspravi, poslanici opozicije kritikovali su najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predloženi zakon o budžetskom sistemu.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović rekao je da je Zakon o budžetskom sistemu prethodnih nekoliko godina često bio kršen.

Obradović je dodao da se nisu poštovali rokovi koji se odnose na dostavljanje predloga budžeta do 1. novembra i da je bilo kašnjenja u dostavljanju izveštaja budžetske inspekcije i završnog računa budžeta.

Povodom dopune Zakona o radu, poslanici DSS su ocenili da su predložena rešenja u korist poslodavaca, a ne zaposlenih.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da sumnja da će predloženi zakon o budžetskom sistemu biti primenljiv, naročito kada je reč o transferima novca opštinama, dok je lider NS Velimir Ilić oštro kritikovao Vladu Srbije i njene poteze.

Poslanici Srpske radikalne stranke zatražili su povlačenje Predloga zakona o budžetskom sistemu iz procedure jer je, kako su ocenili, nepotpun, nesistematičan i nefleksibilan.

Skupština će rad nastaviti u sredu u 10.00, raspravom o amandmanima na te zakonske predloge.

Ljajić: Cilj - očuvanje radnih mesta

Ministar rada Rasim Ljajić odbacio je navode poslanika SRS koji su ocenili da je predložena dopuna Zakona o radu udovoljavanje tajkunima.

"Dopuna zakona nije udovoljavaje tajkunima. Osnovna svrha donošenja izmene jeste da omogućimo da se očuva neko radno mesto. I svrha je očuvanje radnih mesta a ne zaštita tajkuna", rekao je Ljajić.

Ministar rada je naveo da će njegovo ministarstvo na jesen pripremiti radnu verziju zakona o radu koja će ući u javnu raspravu.

"Spremni smo i da u razgovorima sa poslaničkim grupama dođemo do što šireg stepena saglasnosti oko donošenja tog zakona", rekao je Ljajić.

Ministarka: Odgovornost u trošenju

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će Predlog zakona o budžetskom sistemu omogućiti da Skupština i Vlada bolje kontrolišu trošenje javnih sredstava.

Na početku objedinjene načelne rasprave o četiri zakonska predloga, Dragutinovićeva je rekla da je novina u Predlogu zakona o budžetskom sistemu to što će memorandum obuhvatati srednjoročni makroekonomski i fiskalni okvir rashoda sa utvrđenim limitima za budžetske korisnike za sledeću godinu i za dve naredne fiskalne godine.

Time će, kako je navela, biti poznata fiskalna politika u naredne tri godine.

Predloženim rešenjima, kako je rekla Dragutinovićeva, strategija upravljanja javnim dugom biće sastavni deo memoranduma, a biće stvoreni i uslovi za korišćenje razvojne pomoći EU.

Dragutinovićeva je navela da su izmene Zakona o administrativnim taksama predložene radi usklađivanja sa Zakonom o političkim strankama.

Prema njenim rečima, taksa za overu izjave o članstvu u političkoj partiji biće 50 dinara.

Ministarka je navela i da je predviđeno da se takse u oblasti intelektualne svojine i za dozvole za međunarodni javni prevoz smanje za 50 odsto, a taksa se ne plaća za priloge koji se moraju podneti za upis u matične knjige i za zahtev za izdavanje pasoša.

Povodom davanja garancije Srbije Marfin banci a.d. Beograd po zaduženju javnog preduzeća Putevi Srbije, ministarka finansija je navela da je reč o kreditu čiji je rok otplate pet godina, uz mirovanje od jedne godine, kamatna stopa je varijabilna, a rata od dva do deset miliona evra.

Prema njenim rečima, dopuna Zakona o radu predviđa jednu promenu koja je posledica delovanja finansijske krize i smanjenja obima poslovanja u nekim preduzećima.

Dragutinovićeva je navela da je dopunom tog zakona predviđeno da plaćeno odsustvo može da traje duže od 45 dana, a za to vreme isplaćivaće se 60 odsto prosečne zarade ostvarene u poslednja tri meseca.

Na početku rada, šefovi poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije javljali su se po povredama Poslovnika ukazujući na, kako su naveli, neregularnost početka sednice i njenog prekida u sredu.

Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić ocenila je da je to što rade SRS i DSS "nasilje nad procedurom" i zloupotreba Poslovnika.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić, javljajući se po povredi Poslovnika, naveo je da predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović treba da objasni da li je njen "hornorarni angažman u Galenici u skladu sa zakonom ili je reč o sukobu interesa".

Batić je rekao da, ako se predsednik Skupštine nađe u sukobu interesa, to je tema za parlament.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPS-JS nisu „za“ izmene

Izvor: Danas, 12.Jul.2009, 20:45

Skupština Srbije danas treba da počne raspravu u načelu o Predlogu zakona o budžetskom sistemu, a za četvrtak, 16. jul, zakazana je nova vanredna sednica na čijem dnevnom redu je i izmena Zakona o javnom informisanju, o kome očigledno ne postoji saglasnost vladajuće koalicije, jer su SPS i JS...

Nastavak na Danas...

Zakon za bolju kontrolu trošenja novca

Izvor: S media, 13.Jul.2009

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da će Predlog zakona o budžetskom sistemu omogućiti da Skupština i Vlada bolje kontrolišu korišćenje javnih sredstva, kao i racionalno trošenje državnog novca. ..Na početku objedinjene načelne rasprave o četiri zakonska predloga, Dragutinović...

Nastavak na S media...

Dopuna zakona za očuvanje radnih mesta

Izvor: S media, 13.Jul.2009

Ministar rada Rasim Ljajić izjavio da se predloženom dopunom Zakona o radu štite zaposleni kroz očuvanje radnih mesta, a poslodavcima se omogućava da u vreme smanjenja posla, smanje i troškove rada. .."Po važećem zakonu, bilo je dozvoljeno poslodavcu da zaposlenog upućuje na plaćeno odsustvo...

Nastavak na S media...

Opozicija protiv Zakona o budžetskom sistemu

Izvor: Blic, 13.Jul.2009

Skupština Srbije završila je objedinjenu načelnu raspravu o četiri zakonska predloga, među kojima i izmena Zakona o radu, a zasedanje se nastavlja u sredu.....Među zakonima o kojima je danas raspravljano su Predlog zakona o budžetskom sistemu, izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama...

Nastavak na Blic...

Završen rad, rasprava o amandmanima u sredu

Izvor: NaDlanu.com, 13.Jul.2009

BEOGRAD, 13. jula 2009. (Beta) - Skupština Srbije završila je u ponedeljak objedinjenu načelnu raspravu o četiri zakonska predloga među kojima je i Predlog zakona o budžetskom sistemu i dopuna Zakona o radu, a rad će nastaviti u sredu, 15. jula. Završena je i načelna rasprava o izmenama Zakona...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.