Skupština usvojila zakone

Izvor: B92, 04.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila zakone

Beograd -- U Skupštini Srbije usvojeni su zakoni o vladi i ministarstvima. U ponedeljak će jedina tačka dnevnog reda biti izbor nove vlade.

Za zakone je glasalo 129 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih nije bilo. Poslanici Srpske radikalne stranke nisu glasali. U toku je glasanje o amandmanima na Zakon o ministarstvima. Posle glasanja sednica će biti prekinuta, a u ponedeljak će se birati nova Vlada. Vlada, za čiji sastav je mandat dobio sadašnji ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mirko Cvetković, predviđa 24 umesto dosadašnja 22 resora.

Radikali su amandanima tražili da se ukine Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan, a da Ministarstvo kulture dobije novi naziv Ministarstvo kulture i informisanja. Liberalno-demokratska partija smatra takođe da Ministarstvo za NIP ne bi trebalo da postoji.

Amandman LDP-a kojim se traži ukidanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju izazvao je oštru polemiku.

Radikali su protestovali zbog tog amandmana, tražeći da se formulacija "u srpskim područjima na Kosovu i Metohiji" preformuliše tako da se izabaci "srpska područja", a ostane samo "na Kosovu i Metohiji".

Poslanici Srpske radikalne stranke u popodnevnom delu sednice negodovali su zbog produženja rada parlamenta posle 18 časova, a poslanici Demokratske stranke Srbije su se javljali po Poslovniku jer se navodno ne poštuje dogovor o podeli mesta predsednika i zamenika predsednika skupštinskih odbora.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izabran je za predsednika Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove, dok je njegov zamenik funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić. Mićunović je na mestu šefa skupštinskog Odbor za inostrane poslove bio i u prethodnom sazivu.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Odbora odlučeno je i da Skupštinu Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a od 14. do 17. jula predstavlja delegacija iz prošlog skupštinskog saziva, koju će predvoditi Marko Đurišić iz DS-a, pošto nova delegacija još nije izabrana.

Konstituisan je i Odbor za ravnopravnost polova, a za predsednicu tog tela izabrana je Elena Božić-Talijan, iz Srpske radikalne stranke, koja je tu funkciju obavljala i u prošlom skupštinskom sazivu.

Do sada je konstituisano 11 od ukupno 30 skupštinskih odbora.

Potpisan sporazum ZES-SPS

U Predsedništvu Srbije potpisan je koalicioni sporazum o formiranju Vlade Srbije između liste Za evropsku Srbiju i stranaka okupljenih oko SPS-a.

Koalicioni sporazum potpisali su lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadić i Ivica Dačić, kao i lideri PUPS-a i Jedinstvene Srbije, Jovan Krkobabić i Dragan Marković. Ivica Dačić je rekao da će deklaracija o političkom pomirenju SPS-a i DS-a biti potpisana sledeće sedmice, nakon formiranja Vlade Srbije.

Samo dve nedelje bilo je potrebno da socijalisti sa demokratama dogovore ono što za mesec i po dana nisu uspeli sa narodnjacima i radikalima. Na sastanak u zgradu na Andrićevom vencu, Ivica Dačić, Žarko Obradović, Slavica Đukić-Dejanović i Dragan Marković pešice su krenuli iz Skupštine Srbije i izašli posle samo sat vremena sa potpisanim sporazumom u rukama.

Posle potpisivanja sporazuma, Ivica Dačić je rekao da će se vladajuća koalicija zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta, nastavak evropskih integracija, ekonomski razvoj i postizanje socijalne pravde.

Koalicija SPS-PUPS-JS imaće mesto prvog potpredsednika, koji će ujedno biti ministar policije, potpredsednika vlade zaduženog za rad i socijalnu politiku i ministre rudarstva i energetike, za infrastrukturu i za prosvetu, rekao je Dačić.

On nije želeo da kaže ko će biti na tim funkcijama, već je najavio da će to biti saopšteno naredne nedelje, kada se sazove sednica parlamenta na kojoj će biti izabrana vlada.

On je rekao da su se dogovorili o ulaganju pet milijardi evra u infrastrukturu u naredne četiri godine, pre svega u saobraćaj, kao i zapošljavanje 200.000 ljudi.

Dogovorili su se i da se ove godine penzije povećaju za deset odsto, a da se usvoji zakon koji će omogućiti da u narednoj godini prosečna penzija bude 70 odsto od prosečne plate u Srbiji, rekao je Dačić i dodao da to podrazumeva i besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje za najsiromašnije.

"Mi smo veoma zadovoljni što ovo nije samo sporazum o funkcijama koje će neko obavljati, već dogovor o politici koju će Vlada Srbije voditi u narednom periodu i smatramo da upravo iz te politike pomirenja i prevazilaženja sukoba iz prošlosti, možemo doći do jedinstva u vođenju države koje će Srbiju činiti demokratskom, kulturno razvijenom i socijalno pravednom", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da na današnjem sastanku nije bilo reči o formiranju vlasti u Beogradu i prokomentarisao primedbe narodnjačke koalicije i radikala na preveliki broj ministarstava u budućoj vladi, otkrivši da mu je lider DSS-a Vojislav Koštunica ponudio da njihova vlada ima 27 članova.

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić ocenio je da je izuzetno važno to što koalicioni sporazum sadrži najbitnije tačke socijalnog programa partije na čijem je čelu.

Predsednik JS-a Dragan Marković očekuje da će nova vlada funkcionisati četiri godine i da će se potom videti napredak u Srbiji.

U DS-u, inače, očekuju da će Vlada Srbije biti izabrana u ponedeljak. Zbog toga je potrebno da predsednik Srbije zvanično dostavi predsednici Skupštine spisak sa imenima mandatara i članova buduće vlade, zbog čega je i bilo neophodno potpisati sporazum.

"Vlada u ponedeljak"

Šefica poslaničke grupe liste Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da očekuje da će nova vlada biti izabrana na sednici u ponedeljak.

Nada Kolundžija je novinarima u parlamentu kazala da će danas verovatno biti završena rasprava o amandmanima na predlog Zakona o ministarstvima, a zatim određen dan za glasanje, nakon čega će u ponedeljak biti izabrana nova vlada.

A poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz izjavio je da je eventualno pravljenje sopstvenog poslaničkog kluba Nove Srbije samo tehnička stvar u Skupštini, i da to neće praviti probleme između tih dveju stranaka koje su u koaliciji.

"Nemamo nikakvih problema, sve funkcioniše kako treba", rekao je Šormaz novinarima u Skupštini Srbije. "Ako je njihova želja da imaju poseban poslanički klub zbog minutaže, to je u redu", rekao je Šormaz.

Senić: SSP odmah po izboru Vlade

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je prvi zadatak koji Skupština Srbije mora da obavi nakon izbora nove vlade, izjavio je zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić.

"Očekujemo relativno brzo formiranje vlade i, nakon toga, gotovo sutradan, ratifikaciju SSP", rekao je Senić novinarima u Skupštini Srbije. On je naveo da će u kratkom vremenu biti ratifikovani i drugi međunarodni sporazumi koji su ostali u proceduri zbog raspisivanja izbora.

Senić je rekao da ne postoji nikavo nezadovoljstvo među strankama članicama liste Za evropsku Srbiju i da očekuje da koalicioni sporazum, koji je praktično definisan, bude i verifikovan izborom vlade.

"Naravno, kada se pravi vladajuća koalicija koja je sastavljena od različitih stranaka, nije moguće napraviti idealan koalicioni sporazum, ali suština nove vlade je put Srbije ka EU, i tu za svakog pojedinca i političku stranku ima sasvim dovoljno mesta da daju odgovarajući doprinos", rekao je Senić.

Susret Terala s predsednicom parlamenta

Ambasador Francuske u Srbiji, Žan Fransoa Teral, u okviru francuskog predsedavanja Evropskom unijom, sreo se danas sa predsednicom skupštine Srbije, Slavicom Đukić-Dejanović, saopšteno je iz francuske ambasade u Beogradu.

Ambasador Teral je predsednici Đukić-Dejanović čestitao na izboru i pozvao je da se uskoro susretne sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Beogradu.

Tokom susreta su predsednica Đukić-Dejanović i ambasador Teral razgovarali o uspostavljanju institucija posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. maja , kao i o perspektivama za jačanje bilateralne i evropske saradnje Srbije u svim oblastima, naročito međuparlamentarne, saopšteno je iz ambasade Francuske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.