Čipliću manjine,  a Duliću ekologija

Izvor: Blic, 05.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čipliću manjine, a Duliću ekologija

Nova srpska vlada na čijem će čelu biti premijer Mirko Cvetković biće izabrana najverovatnije u ponedeljak, jer je Skupština Srbije juče usvojila zakone o vladi i ministarstvima. Vlada će imati 24 ministarstva, jednog zamenika predsednika i tri potpredsednika, od kojih jedan neće imati svoj resor.

Kako „Blic" saznaje u vrhu Demokratske stranke, juče je doneta odluka da budući ministar za nacionalne manjine bude Svetozar Čiplić, bivši sudija Ustavnog suda Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stručnjak za ustavno pravo, koji i predaje na Novosadskom univerzitetu. Kao jedan od najozbiljnijih kandidata za ministra, u medijima je pominjan i Oliver Dulić, predsednik Skupštine u prošlom sazivu. Međutim, Dulić će biti ministar za ekologiju i prostorno planiranje, kako je odlučeno pre nedelju dana.

Imena svih budućih ministara, u trenutku kada ovaj tekst ide u štampu - poznata su, osim što nije sigurno da li će budući ministar vera biti Voja Milovanović, protomajstor hrama Svetog Save na Vračaru i ministar vera u Đinđićevoj vladi, ili Bogoljub Šijaković, savezni ministar vera u vladi Zorana Žižića. Kako tvrde izvori „Blica" iz vrha DS, Milovanović će najverovatnije ponovo dobiti resor vera, pogotovo zato što su predstavnici verskih zajednica posredno uložili protest i negodovanje lično lideru DS Borisu Tadiću zbog mogućnosti da Šijaković zauzme to mesto. Šijaković, iako nestranačka ličnost, važi za veoma bliskog prijatelja i saradnika ljudi koji čine „tvrdo, nacionalno" jezgro DSS.

Bošnjačka lista „Za evropski Sandžak" podnela je juče zvanično kandidaturu Sulejmana Ugljanina za ministra bez portfelja.

- Sa Mirkom Cvetkovićem smo, kao sa mandatarom, razgovarali o tome šta bi bila nadležnost Ministarstva bez portfelja i složili se da to bude održiv razvoj i razvoj nerazvijenih područja - obrazložio je novinarima u Skupštini Bajram Omeragić i dodao da to ministarstvo nije predviđeno zakonom o ministarstvima, ali da će u toku rada vlade biti definisan sadržaj njegovih poslova.

Gradonačelnik Novog Pazara i budući ministar Sulejman Ugljanin kazao je da će bošnjačka lista „Za evropski Sandžak", na čijem je čelu, dati puni dopirnos radu nove vlade na njenom evropskom putu.

- Brži ulazak u EU je interes svih građana Srbije - rekao je Ugljanin.

Juče se u Skupštini Srbije, raspravom o amandmanima na zakone o vladi i ministarstvima, nastavila kritika načina na koji je vladajuća koalicija odredila broj i delokug rada ministarstava. Poslanici SRS tražili su da se Ministarstvo rada i socijalne politike bavi i zaštitom spomenika otadžbinskih ratova i NATO bombardovanja. Opozicija je zatražila i to da se prostorno planiranje, odnosno oblast građevine i urbanizma vrati Ministarstvu infrastrukture, ocenjujući da nije prirodno da bude deo Ministarstva životne sredine.

Vladajuću koaliciju kritikovale su pojedine stranke koje je podržavaju. Poslanica LSV Aleksandra Jerkov izjavila je da ta stranka neće imati ministarstvo u novoj vladi, jer nije želela da učestvuje u vladi jer se SPS nije ogradio od prethodnog perioda. Ona je, međutim, navela da će LSV podržavati novu vladu sve dok ona bude povlačila proevropske poteze, ali neće biti spremni ni na kakve kompromise.

Ratifikacija Sporazuma sa EU

- Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU biće prvi zadatak koji Skupština Srbije mora da obavi nakon izbora nove vlade. Očekujemo relativno brzo formiranje vlade i, nakon toga, gotovo sutradan, ratifikaciju SSP - najavio je juče Vlajko Senić, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.