Sarajevska štampa o sastanku u Istambulu

Izvor: S media, 25.Apr.2010, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevska štampa o sastanku u Istambulu

Štampa u BiH danas piše da je jučerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdzića u Istambulu označio " novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese".

Dnevni avaz navodi da su se Tadić, Gul i Silajdžić dogoorili da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

U Istanbulu je juče postignut dogovor da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.

Sarajevsko "Oslobodjenje" ocenjuje da je sastanak tri predsednika "prekretnica u odnosima na Balkanu". List navodi da su tri predsednika potpisala Deklaraciji, u kojoj je naglašen značaj procesa pomirenja i spremnost da se preduzmu svi neophodni koraci, kako bi se osigurao regionalni mir, stabilnost i prosperitet.

List skreće pažnju da je u dokumentu istaknut značaj prekogranične saradnje u oblasti prometa i energije.

U Istanbulskoj deklaraciji se navodi da će članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posjetiti Beograd, dok će Tadić i turski premijer Recep Erdogan posjetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu obilježavanja genocida.

Sastanak u Istanbulu je prvi susret predstavnika Srbije, Turske i BiH na najvišem nivou, od izbijanja rata u BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.