Sanader odbacio optužbe hrvatskog tužilaštva

Izvor: Glas javnosti, Beta, 13.Dec.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader odbacio optužbe hrvatskog tužilaštva

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader odbacio je  pred istražnim sudom u Salcburgu u Austriji optužbe hrvatskog tužilaštva, izjavio je njegov autrijski advokat Verner Zupan (NJerner Suppan).

Zupan je za agenciju APA potvrdio da je Sanader ispitan pred istražnim sudijom Zemaljskog suda u Salcburgu koji mu je izneo optužbe hrvatskog Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), preneli su hrvatski mediji.

Zupan je rekao da će se o ubrzanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << procesu izručenja govoriti na drugom saslušanju za 14 dana, jer tako predviđa autrijski zakon.

On je dodao da se prema Sanaderu u pritvoru dobro postupa i da se bivši hrvatski premijer "ni na šta ne žali".

Prema njegovim rečima, Sanader je rekao da se ne oseća krivim, kao i da nije bežao kada ga je policija uhapsila na austrijskom autoputu, već da je bio na putu za Hrvatsku, a na granici je planirao da se preda.

Inače, austrijski advokat je ranije rekao da će njegov klijent pristati na brzo izručenje jer želi što pre da odgovori na optužbe.

Ispred Pokrajinskog suda u Salcburgu nalaze se brojne novinarske ekipe, najviše njih je iz Hrvatske u kojoj se pažljivo prati šta se događa sa bivšim premijerom. Istražni sudija juče je Sanaderu odredio ekstradicioni 14-dnevni pritvor.

Portparlka tužilaštva u Salcburgu Barbara Fajhtinger izjavila je da bi dokumenti o izručenju na sud trebalo da stignu iduće sedmice.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da iz austrijskog ministarstva pravosuđa nije stigao nikakav zvanični zahtev da im se dostavi dokumentacija o Sanaderovom slučaju.

Ukoliko bi bivši premijer prihvatio ubrzano izručenje mogao bi da bude vraćen u Hrvatsku za nekoliko dana, a ako ga odbije, procedura izručenja bi mogla da potraje.

Sanader je uhapšen u petak na naplatnim kućicama kod tunela Tauerna na području Salcburga, a u automobilu je bio i njegov brat koji je kasnije medijima rekao da je Ivo Sanader hteo da se preda i da nije bežao.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Vitomir Bijelić izjavio je preksinoć da ima informaciju da je bivši premijer Ivo Sanader iz Minhena trebalo da odleti u Vašington, ali da je taj plan propao jer mu je uskraćena američka viza. Hrvatski mediji prenose da je sajt Vikiliks objavio dokumente u kojima se navodi da je američki ambasador u Hrvatskoj Džejms Foli predvideo Sanaderovo hapšenje, ali zbog afere Hipo banke s kojom se njegovo ime već dugo povezuje.

Sanader se tereti za udruživanje zarad činjenja krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja, najverovatnije u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem. Hrvatski mediji navode da bi bivši premijer mogao da dobije i 15 godina zatvora ukoliko bi tužilaštvo dokazalo optužbe.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.