Samit prilika za razgovor o povezivanju regiona

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit prilika za razgovor o povezivanju regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučich izjavio je da je Samit prestonica centralne i jugoistočne Evrope, koji se danas održava u Beogradu, prilika da se razgovara o povezivanju i stabilnosti

"Važno je da učimo jedni od drugih, da posećujemo jedne druge", kazao je on na otvaranju Samita, naglasivši da će bolje međusobno upoznavanje pomoći da se izleče mnoge predrasude.

Vučić je ukazao da je važno da se predstavnici Srbije upoznaju sa najboljom praksom koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << se primenjuje u gradovima Evrope, poput toga kako se u Varšavi donose programi energetske efikasnosti, kako u Skoplju funkcioniše e-uprava ili kako je Ljubljana postala zelena prestonica Evrope.

On je pozvao na saradnju kompanije iz regiona na projektima u Srbiji i Beogradu, poput "Beograda na vodi".

"Imamo velike projekte, nade i očekivanja u kojim vaše kompanije mogu da nam pomognu", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je poželeo dobrodošlicu svim predstavnicima gradovai istakao da je ponosan na to što je Beograd kao srpska prestonica sedište kosmopolitskog duha na prostoru Zapadnog Balkana.

"U Beogradu slavimo različitost, a to je najbolja pozivnica da dođete u Beograd i Srbiju i da se osećate kao kod svoje kuće", rekao je Vučić.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kazala je da je za razvoj infrastrukture i jačanje kapaciteta lokalnih samouprava važno da Srbija koristi sredstva iz pretpristupnih IPA fondova iz kojoj je godišnje na raspolaganju oko 200 miliona evra.

Ona je rekla da je u 2015. iz IPA fondova predviđeno 16 miliona evra bespovratne pomoći za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici koji će olakšati transport robe i saobraćaj u Beogradu.

"To je najbolji primer kako glavni grad na efikasan način može da koristi fondove i ja očekujem uspešnu realizaciju", kazala je ona.

Ona je pozvala sve da predlažu projeke koji mogu da se realizuju sredstvima iz fondova EU kako bi se iskoristio period do članstva u EU za razvoj infrastrukture i lokalnih samuprava.

Potpredsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ana Brnabić kazala je da je u ovoj godini najvažniji zadatak te asocijacije, na kome će raditi u saradnji sa Vladom Srbije, borba protiv sive ekonomije.

U 2015. godine, prema njenim rečima, NALED će raditi na unapređenju položaja Srbije na Duing biznis listi o uslovima poslovanja Svetske banke.

Brnabić je rekla da su u fokusu Samita javno-privatna partnerstva.

Ona je izrazila nadu da će se tokom 2015. pronaći najbolji način za realizaciju javno-privatnih partnerstava u Srbiji i da je ovo prilika da se čuju iskustva zemalja u okruženju.

Poslanik Evropskog parlamenta Igor Šoltes izjavio je da je Srbija učinila značajan napredak u ispunjavanju uslova za EU i da je sprska vlada pokazala konstruktivnost u jačanju regionalne saradnje.

"Samit je dokaz da je Srbija u poslednjih godina učinila značajan napredak u ispunjavanju uslova za EU", rekao je Šoltes učesnicima skupa u Sava centru.

Evropski poslanik je dodao da je politička stabilnost važan uslov za razvojne projekte i da je u tom smislu Srbija takođe učinila značajan napredak, a srpska vlada pokazala konstruktivnost i spremnost za jačanje regionalne saradnje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Vučić: Važno je da učimo jedni od drugih

Izvor: Beta Video, 23.Apr.2015

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Samit prestonica centralne i jugoistočne Evrope, koji se održava u Beogradu, prilika da se razgovara o regionalnom povezivanju i stabilnosti. ``Važno je da učimo jedni od drugih, da posećujemo jedne druge``, kazao je on na otvaranju...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.