Izvor: B92, 05.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Srbija ispunjava uslove

Beograd -- Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs donela je odluku kojom potvrđuje da Srbija ispunjava uslove za američku pomoć.

Kako je saopštio ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, odlukom je oslobođeno i poslednjih pet miliona od ukupno 51,6 miliona dolara pomoći namenjenih Srbiji za ovu godinu.

Rajsova je pozitivnu odluku o sertifikaciji donela na osnovu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, čime su, kako je rekao američki ambasador, priznati napori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i oslobođena pomoć namenjena reformskim naporima vlade u Beogradu.

"Zadovoljan sam što mogu da saopštim da je Srbija, zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ispunila uslove iz Zakona o pomoći inostranstvu", izjavio je Manter.

Ovim je, objasnio je on, oslobođeno pet miliona dolara pomoći namenjenh vladi Srbije, uz prethodnih 46,6 miliona koje je Srbija dobila za programe namenjene demokratizaciji i civilnom sektoru.

Ova sredstva "pomoći će naporima nove proevropske vlade za unapređenje programa ekonomskih i pravosudnih reformi", rekao je američki ambasador.

Američka pomoć Srbiji raspoređena je na programe pomoći vladi i civilnom sektoru, odnosno humanitarnu pomoć i pomoć u unapređenju demokratije, a sertifikaciji podleže deo koji se odnosi na podršku državnim institucijama.

Sertifikacija otuda ima, pre svega, politički, a zatim i finansijski značaj.

Manter je rekao da je optimista u vezi sa ispunjenjem preostalih obaveza Beograda i još jednom čestitao vladi Srbije na hapšenju i izručenju Radovana Karadžića.

"Ponosni smo na snažno prijateljstvo sa Srbijom i srpskim narodom. Pomoć namenjena razvoju je samo jedan aspekat tih odnosa, koji takođe uključujuju čvrsto i sve dublje partnerstvo na vojnom planu, kao i snažno angažovanje američkih kompanija", rekao je on.

Manter je podsetio da su SAD od 2001. godine dale približno 668 miliona dolara pomoći razvoju Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.