Rajs: Srbiji još pet miliona dolara pomoći

Izvor: Blic, 05.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajs: Srbiji još pet miliona dolara pomoći



Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs donela je odluku kojom potvrđuje da Srbija ispunjava uslove za američku pomoć. Kako je saopštio ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, odlukom je oslobođeno i poslednjih pet miliona od ukupno 51,6 miliona dolara pomoći namenjenih Srbiji za ovu godinu.


Rajsova je pozitivnu odluku o sertifikaciji donela na osnovu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, čime su, kako je rekao američki ambasador, priznati napori Srbije da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispuni svoje međunarodne obaveze i oslobođena pomoć namenjena reformskim naporima vlade u Beogradu.

"Zadovoljan sam što mogu da saopštim da je Srbija, zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ispunila uslove iz Zakona o pomoći inostranstvu", izjavio je Manter.

Ovim je, objasnio je on, oslobođeno pet miliona dolara pomoći namenjenh Vladi Srbije, uz prethodnih 46,6 miliona koje je Srbija dobila za programe namenjene demokratizaciji i civilnom sektoru.

Ova sredstva "pomoći će naporima nove proevropske vlade za unapređenje programa ekonomskih i pravosudnih reformi", rekao je američki ambasador.

Američka pomoć Srbiji raspoređena je na programe pomoći vladi i civilnom sektoru, odnosno humanitarnu pomoć i pomoć u unapređenju demokratije, a sertifikaciji podleže deo koji se odnosi na podršku državnim institucijama. Sertifikacija otuda ima, pre svega, politički, a zatim i finansijski značaj.

Manter je rekao da je optimista u vezi sa ispunjenjem preostalih obaveza Beograda i još jednom čestitao vladi Srbije na hapšenju i izručenju Radovana Karadžića.

"Ponosni smo na snažno prijateljstvo sa Srbijom i srpskim narodom. Pomoć namenjena razvoju je samo jedan aspekat tih odnosa, koji takođe uključujuju čvrsto i sve dublje partnerstvo na vojnom planu, kao i snažno angažovanje američkih kompanija", rekao je on.

Manter je podsetio da su SAD od 2001. godine dale približno 668 miliona dolara pomoći razvoju Srbije.



Rajs: Kosovo i Gruzija različiti slučajevi


Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs rekla je danas u Lisabonu da su Kosovo i Gruzija različiti slučajevi i da se argument Kosova ne može primeniti u slučaju Gruzije.

"Pre svega, sa Kosovom je bila jedinstvena situacija, koja se desila nakon raspada Jugoslavije", rekla je Rajsova novinarima posle susreta sa portugalskim ministrom spoljnih poslova Luišom Amadom.

Američka državna sekretarka je dodala da je Kosovo proglasilo nezavisnost posle dužeg procesa. Ona je rekla da se Kosovo kao argument ne može iznositi, odnosno da se Gruzija i Kosovo ne mogu porediti.

Amado je rekao da su u nekim analizama povučene paralele između Kosova i Gruzije, ali je naglasio da je reč o različitim slučajevima.

Rajsova je ocenila da je Rusija postala izolovanija zbog svojih akcija u Gruziji i da shvata da će je takvo ponašanje koštati.

"Rusi počinju da shvataju da takvo ponašanje ima svoju cenu. Prilično sam sigurna da Rusija shvata da (takvo ponašanje) produbljuje njenu izolaciju i da nema drugog načina nego da se pridržava svojih obaveza", rekla je američka sekretarka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Srbija ispunjava uslove

Izvor: B92, 05.Sep.2008

Beograd -- Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs donela je odluku kojom potvrđuje da Srbija ispunjava uslove za američku pomoć... Kako je saopštio ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, odlukom je oslobođeno i poslednjih pet miliona od ukupno 51,6 miliona dolara pomoći namenjenih Srbiji za ovu...

Nastavak na B92...

Karadžić ipak vredi pet miliona dolara

Izvor: Mondo, 05.Sep.2008

Kondoliza Rajs donela je odluku da potvrdi da Srbija ispunjava uslove za američku pomoć, čime je oslobođeno i poslednjih pet miliona od ukupno 51,6 miliona dolara pomoći namenjenih Srbiji za ovu godinu. Srbija je zahvaljujući saradnji sa Hagom ispunila uslove za pomoć, saopštio je američki ambasador...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.