Rogozin: Ne možete u NATO, ako ne priznate Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2011, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Ne možete u NATO, ako ne priznate Kosovo

BEOGRAD -

Ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da Srbija neće moći da postane članica te vojne alijanse sve dok ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Hoću da naglasim da je za ulazak u NATO Beogradu potrebno prvo da prizna nezavisnost Kosova. Jedno bez drugog je nemoguće. Moskvu brine to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija radi ulaska u NATO može da promeni svoj stav prema Kosovu i tako nas dovede u neobičnu i neprijatnu situaciju", kazao je Rogozin.

On je naveo da "Srbija u principu ne može pretendovati na dobijanje plana aktivnosti za stupanje u članstvo, jer je ulazak u NATO, zbog sadašnje situacije sa Kosovom, nemoguć".

"Naime, statut Alijanse zabranjuje članstvo onim državama koje imaju teritorijalne sporove. Međutim, to ne sprečava deo srpskog javnog mnjenja i elite da sa zavidnom upornošću pokreću diskusije oko i za račun takvog učlanjenja", kazao je Rogozin za današnju "Politiku".

Na pitanje zašto Moskva istupa protiv zbližavanja NATO i Srbije, Rogozin je kazao da " Rusija negativno reaguje, ne na 'zbližavanje Srbije i NATO', već na projekte ulaženja u Alijansu".

"Rusija neblagonaklono gleda na bilo koju varijantu širenja NATO-a na istok i jugoistok Evrope. I meni nije poznato da je reakcija Moskve po pitanju saradnje NATO-a sa Srbijom bila ikada oštrija od one prema saradnji NATO-a sa Crnom Gorom. Moguće da je to neko viđenje dela beogradskog javnog mnjenja", kazao je ruski ambasador pri NATO-u u Briselu.

On je rekao i da su "Srbi sami kovači svoje sreće i zbog toga kako se srpski narod bude ponašao, tako će se prema njemu i odnositi".

"U zapadnom svetu uvažavaju samo jake i sigurne u sebe, slabe i sklone izdaji podstiču ka još većim izdajama i slabostima, a posle toga ih zaboravljaju i bacaju u smeće kao igračku koja im je dosadila", naveo je on.

Na pitanje zašto je ruska vojska, ruski kontingent, svojevremeno otišla sa Kosmeta, Rogozin je odgovorio da je "odlazak naših 650 vojnih mirovnjaka sa Kosova 2003. godine bio povezan sa predajom uprave, po pitanjima regulisanja situacije u pokrajini, od vojnih na civilna lica i policije".

On je kazao i da je posle jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, "Nacionalni srpski savet Kosova zamolio Rusiju da vrati vojni kontingent radi zaštite srpskog stanovništva, ali sama takva molba nije dovoljna da bi se bilo šta uradilo oko toga".

"Jer, misiju na Kosovu realizuju snage Kfor, pod komandom NATO-a. Vojni kontingenti, to nisu prehrambene prodavnice, koje mogu jedna drugoj biti konkurencija. Sprovoditi na Kosovu paralelnu mirovnu misiju, suparničiti se sa NATO-om, to su za Rusiju nepotrebni rizici", naveo je Rogozin.

Prema njegovim rečima, "to da je NATO faktički narušio princip neutralnosti, koji je predviđen mandatom UN i da je stao na stranu Albanaca, je zbunjujuće i to nije fer".

"I samo su posle naše žestoke reakcije počeli da se povlače nazad. Rusija je spremna da pomogne srpskoj braći, ali mi ne možemo biti veći Srbi nego sami Srbi. Pre nego bilo šta uradimo, mi hoćemo da shvatimo kakav je stav zvaničnog Beograda i postoji li on?", ponovio je Rogozin.

On je naveo da "sada samo vi morate da odredite svoju sudbinu", a "mi ćemo vas, kao i uvek, u tome potpuno podržati".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ROGOZIN: SRBIJA NE MOŽE U NATO DOK NE PRIZNA KOSOVO

Izvor: Kurir, 10.Okt.2011

BEOGRAD - Ruski ambasador pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je da Srbija neće moći da postane članica te vojne alijanse sve dok ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije..."Hoću da naglasim da je za ulazak u NATO Beogradu potrebno prvo da prizna nezavisnost Kosova. Jedno bez...

Nastavak na Kurir...

Srbi, birajte sami - Kosovo ili NATO?

Izvor: TvojPortal.com, 10.Okt.2011

/vesti online/ Dmitrij Rogozin ambasador Rusije pri NATO-u za "Politiku" kaže da Moskvu brine što Srbija pri ulasku u NATO može da promeni stav o Kosovu i Metohiji. Rusija, kako kaže, ne gleda blagonaklono na širenje NATO- na istoku i jugoistoku Evrope.. . Dmitrij Rogozin. . Rogozin kaže da...

Nastavak na TvojPortal.com...

Rogozin: Kosovo - Ulaznica u NATO

Izvor: Cafe.ba, 10.Okt.2011

Ambasador Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je da Moskvu brine što bi Srbija radi ulaska u NATO mogla da promijeni stav o Kosovu.

Nastavak na Cafe.ba...

Rogozin: Srbija ne može u NATO dok ne prizna Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 11.Okt.2011, 07:06

BEOGRAD - Ruski ambasador pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je da Srbija..neće moći da postane članica te vojne alijanse sve dok ne prizna..jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije..."Hoću da naglasim da je za ulazak u NATO Beogradu potrebno prvo da..prizna nezavisnost Kosova. Jedno bez...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.