Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna inicijativa protiv prijema SPS-a u Internacionalu

Socijaldemokratske partije (SDP) Slovenije, Crne Gore i Hrvatske su protiv prijema Socijalističke partije Srbije (SPS) u Socijalističku internacionalu (SI), dok SDP Makedonije još nije doneo odluku o zahtevu lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije, koji je pokrenuo regionalnu inicijativu za sprečavanje prijema SPS-a u SI.



Stranka Socijalnih demokrata (SD) Slovenije nije sklona prijemu SPS-a u SI i u slučaju glasanja na kongresu u Atini, koji će biti održan u Atini od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 29. juna do 3. jula, biće protiv tog zahteva iz Beograda, rečeno je danas agenciji Beta u SD Slovenije. Kako je za agenciju Beta izjavila Nataša Kovač, zadužena za međunarodne odnose u SD Slovenije, ta stranka je pre nekoliko dana dobila pismo Lagumdžije, ali o tome zvanično nije vođena rasprava.

Međutim, nezvanično, delegacija SD Slovenije, koju će predvoditi potpredsednik stranke, glasaće protiv prijema SPS-a u SI, u slučaju da se u Atini o tome raspravlja.

I portparol SDP Crne Gore Raško Konjević potvrdio je danas za agenciju Beta da je ta stranka podržala je stav SDP BiH da se SPS ne primi u Internacionalu.

Najjača opoziciona stranka u Hrvatskoj, Socijaldemokratska partija (SDP), izrazila je duboku rezervu prema eventualnoj inicijativi da SPS bude primljena u SI. To je Beti potvrdila portparolka hrvatskog SDP-a Gordana Grbić, rekavši da je u stranku stiglo pismo predsednika SDP-a BiH, u kojem se od regionalnih socijalističkih stranaka traži da jedinstveno odbiju mogućnost primanja SPS-a u članstvo SI.

Grbićeva je rekla da je pismo Zlatka Lagumdžije još neformalno, ali da SDP ostaje pri stavu da neće podržati primanje SPS-a u Internacionalu i da će svoj stav, ukoliko se o toj temi bude raspravljalo, jasno istaći i na Kongresu u Atini.

Iako niko od predstavnika SDP-a u Zagrebu o tome nije želeo zvanično da govori, u kuloarima stranke može da se sazna da SDP ne želi da ostavi utisak da pristaje na svrstavanje u bilo kakve blokove, pa i one neformalne, kao i da je stav stranke o primanju SPS-a u SI isključivo stvar pojedinačne odluke svake od regionalnih socijalističkih stranaka.

Socijaldemokratski savez Makedonije nije doneo odluku o zahtevu Zlatka Lagumdžije, rečeno je agenciji Beta u rukovodstvo te partije.

"Partijsko rukovodstvo nije zauzelo zvaničan stav o zahtevu SDP-a koja je uputila pismo našoj partiji. O tome će odlučivati partijski organi. Do sada nemamo ni najavu srpskih socijalista da će tražiti prijem u Internacionalu", rečeno je agenciji Beta.

SDP Makedonije smatra da je Lugumdžija preventivno poslao pismo budući da SPS još nije zatražila članstvo u SI.

Lagumdžija je poslao pismo predsednicima SI i evropskih socijalista, svim sestrinskim partijama, članicama SI iz regiona (Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije) i EU, u kojem ih poziva da zajednički zaustave pokušaj rehabilitacije Miloševićevog SPS-a.

U pismu, u koje je Beta imala uvid, navodi se između ostalog da bi uvođenje SPS-a u neki oblik statusa u SI predstavljalo ogromnu grešku "naše globalne levičarske zajednice, pa čak i svojevrsnu izdaju svih nas koji smo sve ove godine čuvali i očuvali temeljne vrednosti evropske levice u našem regionu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.