Inicijativa protiv prijema SPS-a

Izvor: B92, 26.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa protiv prijema SPS-a

Sarajevo, Vašington, Podgorica -- Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija pokrenuo je regionalnu inicijativu za sprečavanje prijema SPS-a u Socijalističku internacionalu (SI).

Lagumdžija je u sklopu priprema za Kongres Socijalističke internacionale, koji će biti održan u Atini od 29. juna do 3. jula, zvanično pokrenuo regionalnu inicijativu za sprečavanje prijema SPS-a Srbije u Socijalističku internacionalu.

Lagumdžija je poslao pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednicima Socijalističke internacionale i evropskih socijalista, svim sestrinskim partijama-članicama SI iz regiona i EU, u kojem ih poziva da zajednički zaustave pokušaj rehabilitacije Miloševićevog SPS-a.

I SDP Crne Gore protiv

Socijaldemokratska partija Crne Gore podržala je stav Socijaldemokratske partije BiH da se Socijalistička partija Srbije ne primi u Socijalističku internacionalu.

"To je tačno", rekao je agenciji Beta portparol SDP CG Raško Konjević.

U pismu, u koje je Beta imala uvid, navodi se između ostalog da bi uvođenje SPS-a u neki oblik statusa u SI predstavljalo ogromnu grešku "naše globalne levičarske zajednice, pa čak i svojevrsnu izdaju svih nas koji smo sve ove godine čuvali i očuvali temeljne vrednosti evropske levice u našem regionu".

"Ideološko nasleđe SPS-a, koje više priliči krajnje desničarskim totalitarističkim strankama, ali i praktična odgovornost za ratove pokretane od strane Slobodana Miloševića, je ono što ovu partiju diskvalifikuje kao potencijalnog člana SI u bilo kakvom statusu, sve dok se oni tog nasleđa i izvršilaca zločina ne odreknu rečju i delom", naveo je Lagumdžija u pismu.

On smatra da SPS ne želi da se odrekne tog nasleđa, "što pokazuje i primer koaliranja sa Srpskom radikalnom strankom haškog optuženika Vojislava Šešelja, čime su omogućili da na mesto gradonačelnika Beograda dođe sledbenik fašističke ideologije".

"Bez obzira na moguću koaliciju SPS-a i Pokreta za evropsku Srbiju, predvođene Demokratskom strankom, smatramo da se cena proevropske vlade Srbije ne sme doplatiti još i ugledom Socijalističke internacionale i nas, socijaldemokratskih stranaka u regionu", navodi Lagumdžija.

Server: SPS izabrao evropski put

Potpredsednik vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server ocenio je da odluka SPS-a da uđe u koaliciju sa DS-om, pokazuje da se SPS oslobađa Miloševićevog nasleđa.

"Mislim da formiranje koalicione vlade Demokratske stranke i socijalista predstavlja izvanrednu priliku za Srbiju da izabere evropski put i da se pomeri iz zastoja u kome se nalazi već neko vreme" rekao je Server Glasu Amerike.

Prema njegovim rečima, logično je što je SPS, ukoliko želi da bude deo srpske političke scene u budućnosti, izabrao evropski put, ali da će se nova vlada, kako je dodao, procenjivati na osnovu njenih rezultata, a ne koalicionog sastava.

Server smatra da je "žalosno što je najveći deo srpskog političkog establišmenta izabrao da ne prizna nezavisnost Kosova", jer će to, po njegovoj proceni "svakako biti prepreka putu Srbije ka Evropskoj uniji".

Američki analitičar je ocenio da su pregovori Beograda i Prištine dobra ideja, jer je potrebno da se reše mnoga pitanja.

"Naravno, Priština će zahtevati takve razgovore na osnovu činjenice da je Kosovo nezavisna država", rekao je Server, inače dugogodišnji pobornik nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Na pitanje šta misli o ideji Beograda o funkcionalnoj podeli Kosova, Server je istakao da to za njega predstavlja etničku teritorijalnu podelu Kosova.

"Srbija je dobila sve čemu se mogla nadati Ahtisarijevim planom i mislim da bi trebalo da odustane od zahteva za daljim ustupcima", rekao je američki analitičar.

Kada je reč o politici budućeg predsednika SAD prema Srbiji i Kosovu, Server veruje da bi obojica predsedničkih kandidata, republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama, nastavili politiku priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Oni bi takođe nastojali da unaprede odnose sa Srbijom", rekao je Server, napominjući da će mnogo zavisiti i od držanja samog Beograda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Regionalna inicijativa protiv prijema SPS-a u Internacionalu

Izvor: Blic, 26.Jun.2008

Socijaldemokratske partije (SDP) Slovenije, Crne Gore i Hrvatske su protiv prijema Socijalističke partije Srbije (SPS) u Socijalističku internacionalu (SI), dok SDP Makedonije još nije doneo odluku o zahtevu lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije, koji je pokrenuo regionalnu inicijativu za sprečavanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.