Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjeni Srbin iskrvario na putu do bolnice

Albanski policajci, koji su nepotrebno zadržali sanitetsko vozilo, isključivi krivci za smrt Radoslava Minića, tvrde u Kosovskoj Mitrovici. – KPS za sada bez reakcija

Kosovska Mitrovica – Ministarstvo i Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju saopštili su juče da je Radoslav Minić, ranjen u Zubinom Potoku iz vatrenog oružja, iskrvario i preminuo na putu do bolnice u Kosovskoj Mitrovici, jer su pripadnici Kosovske policijske službe dva puta nepotrebno zaustavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pretresali vozilo hitne pomoći kojim je prevožen.

U saopštenju se navodi izjava dr Vladimira Adžića, upravnika bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koji tvrdi da je Radoslav Minić iskrvario i preminuo pre prijema na Hirurško odeljenje zato što su albanski policajci iz redova KPS-a u dva navrata zaustavili, pretresli i nepotrebno zadržavali sanitetsko vozilo iz Zubinog Potoka koje je krenulo ka Kosovskoj Mitrovici.

Sanitetsko vozilo uz pratnju vozila sa oznakama KPS-a, u kojem su bili srpski policajci sa teško ranjenim Minićem, krenulo je blagovremeno i sa uključenim rotacionim svetlima i sirenom. Bez obzira na to što je bilo više nego očigledno da je u pitanju „bitka s vremenom za nečiji život”, kod mesta Stari Mlin oba vozila su zaustavljena od albanskih policajaca, „naoružana dugim cevima”, piše u saopštenju.

„Vrlo grubo i drsko, s puškama uperenim u medicinsko osoblje i srpske policajce, nisu prihvatili objašnjenje da je u pitanju transport teško povređenog i pretresli su ambulantna kola”, stoji dalje u saopštenju Odeljenja za medije.

Takođe, stoji da „borbu za život Radoslava Minića albanski policajci na isti način omeli su i u Kosovskoj Mitrovici i to je ključni razlog što je Minić potpuno iskrvario, pa nisu uspeli ni pokušaji reanimacije”, zaključuje dr Vladimir Adžić.

Radoslav Minić (46) iz Ibarskog Kolašina i Predrag Đukić (46) upucani su sinoć u Zubinom Potoku. Na njih je u sredu oko 22 sata iz automatske puške pucao Dragiša Đukić iz Zubinog Potoka, dok su prolazili pored njegove kuće, izjavio je za „Politiku”” Besim Hoti, regionalni portparol KPS u Kosovskoj Mitrovici.

On, međutim, nije znao da kaže koja je policijska patrola zaustavila sanitetsko vozilo kojim je transportovan Minić i vozilo KPS-a u kojem su bili srpski policajci iz Zubinog Potoka. Na optužbe da su albanski policajci „ključni razlog što je Minić potpuno iskrvario”, Hoti za „Politiku” kaže da ni policija ni Koordinacioni centar, a ni Ministarstvo za Kosovo nisu nadležni da daju „takve definicije”, odnosno da komentarišu „zbog čega je ko preminuo, jer to treba da utvrde eksperti sudske medicine koji su jedino i nadležni”.

– Ne znam koliko je vozilo vremenski bilo zadržano, nemam ni službenu belešku o tome da li je sanitet išao prvi, a pratilo ga je vozilo sa oznakama KPS-a ili je policijski automobil išao napred, a vozilo Hitne pomoći iza njega. Mi imamo naređenje da zaustavljamo sanitetsko vozilo, jer smo nekoliko puta imali slučajeve kada je vozilo sa oznakama Hitne službe zloupotrebljeno – tvrdi Hoti, a na naše insistiranje da je manje važno koji je automobil bio prvi, već da je činjenica da je sanitet bio sa upaljenim rotacionim svetlima i uključenom sirenom i da je mala verovatnoća da je veliki razmak bio između auta (bez obzira na to ko je predvodio), Hoti odgovara:

– Očigledno da je izostala komunikacija između policajaca iz Zubinog Potoka i policije u Kosovskoj Mitrovici, kad god su takvi slučajevi policijske stanice se obaveštavaju i u hodu dogovaraju. Pretpostavljam da je u ovom slučaju bilo nešto sumnjivo. Proverićemo policajce iz policijske stanice u Zubinom Potoku, ali i one koji su tu noć bili u patroli. A, uzećemo i izjave i od zdravstvenih radnika – kazao je u telefonskom razgovoru za „Politiku” regionalni portparol KPS u Kosovskoj Mitrovici.

Hoti je rekao i da se Dragiša Đukić prilikom hapšenja nije opirao, da je istraga u toku, a motivi ubistva i ranjavanja još su nepoznati. Inače, kako se nezvanično juče moglo čuti, Đukić je pucao jer mu se učinilo da oko njegove kuće šetaju lopovi i da žele da upadnu u kuću da ga opljačkaju, s obzirom na to da mu je pre izvesnog vremena ukraden automobil koji se nalazio u dvorištu porodične kuće.

Zdravstveno stanje drugog povređenog Predraga Đukića, koji se nalazi u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru, stabilno je i pacijent je van životne opasnosti, rekla je „Politici” dr Eva Vitić, dežurni anesteziolog na Odeljenju intenzivne nege.

B. Radomirović

[objavljeno: 20/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.