Rakić i Simić s Lajčakom o problemima Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 17:46

Rakić i Simić s Lajčakom o problemima Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o dijalogu, neprimenjivanju sporazuma iz Brisela i presudi predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću.

Kako se navodi u saopštenju Srpske liste, Rakić i Simić su tokom sastanka istakli da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da se sva otvorena pitanja, moraju rešavati isključivo putem dijaloga.

U razgovoru sa Lajčakom oni su iskazali nezadovoljstvo kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, posebno stavljajući akcenat na sporazume iz oblasti energetike i pravosuđa, kao i formiranju Zajednice srpskih opština.

"Nesprovođenje sporazuma iz Brisela najviše šteti narodu na Kosovu i Metohiji, i ta se situacija mora što pre promeniti ukoliko težimo ka međusobnom poverenju i pomirenju", poručili su Rakić i Simić.

Lajčaku su preneli i da su posebno nezadovoljni presudom Ivanu Todosijevuiću kojom je, kako su naglasili, neosnovano osuđen na dve godine zatvora čime je prekršen sporazum o pravosuđu, ali i osnovni postulat demokratije i vladavine prava, "a to je sloboda govora, temelj vrednosti Evropske unije".

U saopštenju se napominje da se ovom neosnovanom presudom uvodi verbalni delikt za Srbe na prostoru KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lajčak: Računam na podršku svih stranaka na Kosovu

Izvor: Beta, 16.Sep.2021

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da računa na podršku dijalogu svih političkih partija na Kosovu.On je objavio na Tviteru da je imao "dobre sastanke" sa liderima Srpske liste, Demokratske partije Kosova, Demokratske lige Kosova i Alijanse za budućnost Kosova."Sve...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.