Putin i Makron razgovarali o situaciji u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Makron razgovarali o situaciji u Siriji

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, ocenili su tokom telefonskog razgovora da je situacija u Siriji i dalje teška i da predstavlja rizik za regionalnu i međunarodnu bezbednost, saopšteno je iz Jelisejske palate. Iz Kremlja je saopšteno da je ruski predsednik je francuskog kolegu obavestio o dogovoru o Siriji koji je postignut 14. februara u Sočiju, tokom sastanka s liderima Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.  Putin je Makronu ukazao na podatke o tome da teroristi u Siriji pripremaju provokaciju uz korišćenje hemijskih otrovnih supstanci, navedeno je u saopštenju Kremlja. Makron je govorio o prioritetima Francuske u Siriji, a među njima su, kako je navedeno u saopštenju iz Jelisejske palate, nastavak borbe protiv DAEŠ-a koju vodi međunarodna koalicija u saradnji s lokalnim partnerima, kao i borba protiv drugih organizacija koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija proglasio terorističkim.  Drugi prioritet je, kako je naveo Makron, zaštita civila, kao i neometani pristup humanitarne pomoći stanovništvu u Siriji. „Prioritet je traganje za usaglašenim političkim rešenjem, pod okriljem Ujedinjenih nacija, koje jedino može da omogući stabilnu pobedu nad DAEŠ-om, kao i stabilnost i povratak izbeglica u zemlju. Makron je u vezi s tim naglasio da je neophodno uložiti napor za sprovođenje ustavne reforme i slobodnih izbora pod nadzorom UN“, navedeno je u saopštenju Jelisejske palate. Makronova administracija je, takođe, navela da francusko-ruski mehanizam koordinacije u Siriji treba da omogući napredovanje u svim navedenim pravcima uz učešće svih zainteresovanih strana. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron i Putin razgovarali o Siriji i Ukrajini

Izvor: Blic, 16.Feb.2019

Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji i Ukrajini, saopštio je danas kabinet francuskog predsednika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.