Prvi bezbednjak Kine meri pritisak iz EU

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi bezbednjak Kine "meri" pritisak iz EU

Jedan od najbližih saradnika Si Đinpinga boraviće tri dana u našoj zemlji. Tema razgovora - stavovi Brisela oko kineskih investicija PRVI obaveštajac Kine i jedan od najbližih saradnika kineskog predsednika Si Đinpinga, koordinator Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Meng Đijandžu stiže sutra u Beograd, gde će se sresti sa srpskim državnim vrhom - saznaju "Novosti". Prvi bezbednjak Kine provešće u Srbiji tri dana i planirano je da se sretne sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. U delegaciji sa Mengom dolazi i Dong Haidžou, zamenik ministra za državnu bezbednost Kine. Prema našim informacijama, Menga, kao čoveka velikog bezbednosnog formata, najviše interesuju iskustva Beograda o tome kako Evropska unija gleda na razvijanje kineskih investicija u Srbiji, ali i na sve jači uticaj "velikog zmaja" u našem regionu. Ova poseta pouzdan je znak da će partnerski i prijateljski odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju u pozitivnom pravcu, ali nema sumnje da će izazvati podozrenje i zabrinutost u zapadnim centrima moći.Pročitajte još: Si Đinping Vučiću: Otvorili smo novu istorijsku stranicu Saradnja Srbije sa Kinom, s kojom naša zemlja ima i Sporazum o strateškom partnerstvu, već duže je u fokusu Brisela i najuticajnijih evropskih zemalja, odakle stalno poručuju da nemaju ništa protiv kineskih ulaganja, ali samo ukoliko su u skladu sa pravilima Evropske unije. Duhove u Briselu posebno je uzburkalo preuzimanje Železare Smederevo od strane kineske kompanije "Hestil", a od tada EU nezvaničnim kanalima upozorava Srbiju da bi kineska ulaganja mogla da uspore naše evropske integracije. Srpski državni vrh, međutim, odlučan je da nastavi i političke i ekonomske kontakte sa Pekingom na najvišem nivou. Predsednik Vučić izjavio je pre nekoliko dana da se nada da će Si Đinping do kraja njegovog mandata još jednom posetiti Srbiju i najavio da će premijer Li Kećijang u novembru doći da otvori radove na pruzi Beograd - Budimpešta. IDE NA TITOV GROB OSIM razgovora sa srpskim državnim vrhom, visoki zvaničnik iz Pekinga Meng Đijandžu položiće venac u Ulici trešnjinog cveta, u kojoj se nalazila kineska ambasada srušena u NATO bombardovanju. U agendi posete gosta iz Kine je i obilazak Kuće cveća i groba Josipa Broza Tita.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi obaveštajac Kine od sutra u Srbiji

Izvor: Mondo, 09.Sep.2017

Jedan od najbližih saradnika kineskog predsednika Si Đinpinga i prvi obaveštajac Kine boraviće tri dana u Srbiji. Evo o čemu će pričati sa državnim vrhom...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Koordinator Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Meng Đijandžu stiže sutra u Beograd,...

Nastavak na Mondo...

Izaslanik predsednika Kine stigao u Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2017, 03:50

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dočekao je večeras na aerodromu Nikola Tesla specijalnog izaslanika predsednika NR Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Menga Đijendžua s kojim će se sutra zvanično sastati u Palati Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.